Migrationsministerns argument ifrågasatt

Uppdaterad 08:08
Invandrare som vill ta hit sin familj ska ha fast jobb och bostad. Det beskedet gav regeringen tidigare i vår och frågan utreds nu. Enligt migrationsminister Tobias Billström är Sverige och Belgien idag de enda länder inom EU som inte ställer försörjningskrav. Men det stämmer inte, och Röda Korset anklagar nu regering för att driva en restriktiv politik i EU.

Regeringens tidigare uppgifter om att det bara är ett land vid sidan av Sverige som inte ställer krav på försörjning vid anhöriginvandring stämmer inte. För i minst tio av EU:s medlemsländer är flyktingar och andra skyddsbehövande undantagna från alla krav på försörjning.

Således håller inte migrationsminister Tobias Billström argument där han hänvisar till att Sverige vill harmonisera reglerna inom EU.

Kees Groendesdijk som är professor i migrationsrätt vid Katolska universitetet i Amsterdam i Nederländerna har granskat EU-ländernas lagstiftning.

Österrike, Danmark, Finland, Nederländerna, Portugal, Tjeckien och Ungern är några länder som inte ställer krav på försörjning för personer med skyddsbehov.

Idag är det enligt EU:s regler bara så kallade Genèvekonventionsflyktingar som har rätt till familjeåterförening utan några krav på försörjning. Men inom EU-kommissionen diskuterar man nu att gå vidare med ny lagstiftning som ger alla personer med skyddsbehov samma rättigheter.

Att regeringen nu överväger att begränsa rätten för skyddsbehövandes att ta hit sina anhöriga ger helt fel signal, menar Bengt Westerberg, ordförande i svenska Röda Korset.

– Jag tror att familjeåterförening är ett sätt som underlätter integrationen av invandrare i Sverige och i andra länder. Då bör Sverige i diskusissionen i EU driva den linjen, det borde snarare vara ambitionen från den svenska regeringens sida än att lite passsivt säga att vi anpassar oss till majoritetsuppfattning inom EU, säger Bengt Westerberg.

Migrationsminister Tobias Billström håller inte med om kritiken och säger att det förutom vissa variationer är Belgien och Sverige som är de enda länderna i EU utan några som helst försörjningskrav. Sverige kommer att ha flera grupper av skyddsbehövande undantagna från försörjningskravet, säger Tobias Billström.

– Vi har i Sverige redan en generösare bedömning av vilka som är skyddsbehövande. Det innebär att när vi nu står i begrepp att införa ett försörjningskrav i Sverige så kommer vi behöva undanta vissa grupper eftersom vi har en generösare tolkning.

– Jag delar inte heller den uppfattning som jag förstått kommer från ordförande i Röda Korset och så vidare att vi passivt anpassar oss. Vi har en mycket tydlig uppfattning om att vi ska ha en generös tolkning när det gäller vilka som ska vara skyddsbehövande och det är inte alltid övriga EU-länder har den uppfattningen. Men jag tycker att i det här sammanhanget att det är viktigt att peka på att ett försörjningskrav är att ta ett steg i riktning mot harmonisering, säger migrationsminister Tobias Billström.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".