Tele2 förlorar Telia-tvist

Telekomföretaget Tele2 tvingas betala en halv miljard kronor till Telia Sonera i samtrafikavgifter, efter en flera år lång tvist som har lett till mycket irritation mellan bolagen.

– Jag tycker det är skönt att det äntligen är klarlagt. Det är en tvist som har pågått i sju år och nu är det klarlagt att man är skyldig som teleoperatör att följa gällande beslut, säger Björn Lindegren som är chefjurist på Telia Sonera.

Ja, sedan 2001 har bråket mellan Tele2 och Telia Sonera alltså pågått.

Telia Sonera har krävt betalt för samtrafikavgifter, alltså avgifter som teleoperatörer tar ut av varandra när deras kunder slussas vidare till personer med abonnemang hos någon konkurrent.

Tele2 har vägrat.

Åt andra hållet har det i flera fall varit likadant. Telia Sonera har anklagat och processat mot Tele2 för att de ansett att Tele2:s avgifter har varit för höga.

Processerna kostar. Förutom advokater och annat som hör till utgör bara dröjsmålsräntan som Tele2 nu måste betala 275 miljoner kronor.

Har kunderna, era eller Tele2:s på något sätt blivit lidande av att den här tvisten har pågått?

– Nej, jag tror inte att kunderna märker av den här typen av tvister, utan trafiken flyter ju på vanligt sätt. Så det är en ekonomisk uppgörelse mellan operatörerna som det handlar om, säger Björn Lindegren.

Niclas Palmstierna är vd för Tele2 i Sverige.

– Nu har vi fått ett beslut på vad priset är och vilken ränta det ska vara och det är väldigt skönt. Då kan vi betala och det gör vi omgående, att betala detta till Telia.

Det som ligger kvar är kravet från Tele2 till Telia på några hundratals miljoner och det är det som behandlas i tingsrätten nu.

Det gäller ju trafik från 1998 till 2004, säger Tele2:s vd Niclas Palmstierna.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".