Synligt guld i berget funnet i Sorsele

Svenska guldprospekteringsbolaget Lappland Goldminers har hittat synligt guld nära Sorsele i Lappland. Guld i Sverige är normalt mycket finkornigt och kan inte ses med ögat, men i en av de borrkärnor bolaget tagit upp nu i april syns guldet tydligt. (SR Norrbotten)

Fyndet gjordes i ett område som har lockat guldletare länge eftersom man hittat extremt höga guldhalter i stenblock där.

Ett block innehöll 350 gram guld per ton och gav första pris i Mineraljakten år 2000.

Lappland Goldminers har undersökningstillstånd på platsen och vill veta varifrån i berggrunden guldet kommer. Därför började bolaget provborra nu i april och hittade det synliga guldet direkt.

Lappland Goldminers vill bli ett av Europas största ägare av guldgruvor och köpte nyligen sin första guldgruva, Pahtavaaragruvan i Finland.

Bolagets flaggskepp är den planerade Fäbolidengruvan i Lycksele som kan bli en av Europas största guldgruvor.

Lappland Goldminers har även varit spekulanter på konkursboet efter svenska gruvbolaget Scanmining som har ett anrikningsverk och två gruvor i Sorsele.

Guldhalten i det nya fyndet i Sorsele har inte analyserats men området är mycket spännande, säger Lappland Goldminers vd Karl-Åke Johansson.

Örjan Holmberg, SR Västerbotten
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".