Möts i Ankara.

EU oroas av turkisk domstolsprövning

Den finländske EU-kommissionären Olli Rehn sa vid sitt besök i Turkiet att den domstolsprocess som pågår mot den AKP-ledda regeringen i Turkiet är allvarlig.

Författningsdomstolen i Turkiet har inlett en process mot AKP sedan regeringen drev igenom lagen om att upphäva förbudet att bära slöja för kvinnor på universitet och högskolor, eftersom det anses strida mot författningen.

– Turkiet har ett politiskt läge där man måste försöka hålla stabiliteten och koncentrera sig på reformer, både legala, politiska och demokratisk reformer, vilket är mycket viktigt för landet, befolkningen och EU-processen, söger Olli Rehn.

Hur allvarlig är domstolsprocessen?

– Det är lltid allvarligt om en domstol betraktar ett parti som har 47 procents stöd, inte kan fortsätta att agera. Man måste separera staten och religionen, men det betyder inte att sekularismen ska bli en ny religion i samhället.

När kan Turkiet bli EU-medlem?

– Det beror först och främst på Turkiet och den turkiska reformprocessen. Om Turkiet kan fortsätta och förstärka reformprocessen för medborgarnas friheter, som yttrandefrihet, religiösa friheter och kvinnan frihet, kan Turkiet bli medlem av unionen, säger EU- EU-kommissionären Olli Rehn på besök i Turkiets huvudstad.

Jan Andersson, Ankarra
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".