Antalet anmälda våldtäkter ökar kraftigt

Antalet anmälda våldtäkter fortsätter att öka kraftigt. Enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet har anmälningarna ökat med 44 procent på bara två år.

1 129 fullbordade våldtäkter polisanmäldes bara under första kvartalet i år. Det är en ökning med 24 procent jämfört med samma period 2007 och 44 procent mer än första kvartalet 2006.

Brottsförebyggande rådet, Brå, menar att ökningen till stor del beror på att alltfler numera vågar anmäla våldtäkter.

Men man kan anta att även vissa typer av faktiska våldtäkter har ökat sedan mitten av 1990-talet, säger utredaren Klara Selin Hradilova på Brå.

– Exempelvis har ju alkoholkonsumtionen ökat dramatiskt sedan mitten av 90-talet och den förknippas ofta med våldsbrott generellt. Nöjeslivsutbudet har också blivit större och det är en plattform där man kan knyta kontakter i sexuella syften bland annat. Internet är ytterligare en faktor som kan bidra till sådana kontakter. De är väldigt lätt att komma i kontakt med någon i sexuellt syfte via internet och då kan det naturligtvis hända saker. Det kan leda till vissa typer av våldtäkter, säger hon.

2005 ändrades lagen så att fler brott klassas som våldtäkt. Bland annat anses en svårt berusad flicka numera ha blivit våldtagen även om hon inte har gjort speciellt mycket motstånd.

Lagändringen i sig innebar en rejäl ökning av antalet våldtäktsanmälningar, men de nya siffrorna från Brottsförebyggande rådet visar alltså att den kraftiga ökningen fortsätter även tre år efter att den nya våldtäktslagen trädde i kraft.

– Det är relativt förväntat att ökningen fortsätter. Den fanns där även före lagändringen, men den har blivit snabbare i och med att lagen har förändrats. Men det tar ju också ett tag innan lagen börjar tillämpas i större utsträckning. Plus att anmälningsbenägenheten kan fortsätta att öka, säger Klara Selin Hradilova.

I juni ska hon presentera en rapport med analyser av polisanmälda våldtäkter mellan 1995 och 2006.

Då kommer hon bland annat kunna visa inom vilka grupper som våldtäktsanmälningarna har ökat.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".