Gudmundur Olofsson. Foto:Christer Fridén/SR.

Benprotes lönsam för isländskt företag

I skuggan av de isländska bankernas uppmärksammade och enligt många våghalsiga expansion i utlandet har också flera av landets företag haft stora framgångar. Vid sidan av fisket och aluminiumindustrin är medicinska produkter en av de mest framgångsrika isländska exportvarorna.

Gudmundur Olofsson provar en ny benprotes på ett rullband på företaget Össur i Reykjavik. Han är en av företagets handikappade anställda och en inbyggd dator i protesen gör att den fungerar utan problem när han snabbar på stegen eller går uppför.

Företaget Össur startades 1971 av den i Sverige utbildade Össur Kristinsson, som var missnöjd med den protes han själv tvingades använda på grund av en medfödd skada. Han konstruerade istället en som han tyckte var bättre.

Protesen var så mycket bättre att när den isländska ekonomin började expandera i slutet av nittiotalet hängde Össur med och började sälja mer och företaget växte till ett av de största i världen i branschen.

En av orsakerna är att man har lyckats få tag på välutbildad arbetskraft trots att arbetslösheten i Island nästan är noll och att många företag utomlands lockar. Men islänningarna tycker om att jobba hos oss, säger Sigurborg Arnarsdottir, informatör på Össur.

– Folk vill arbeta hos oss eftersom vi är ett företag som hjälper människor och förbättrar deras liv.

Össur är alltså ett av de isländska företag som har skapat vad som ibland kallas ”det isländska undret”. Liberaliserad lagstiftning, billiga lån, aggressiva uppköp och en välutbildad ung befolkning har drivit på ekonomin. Men samtidigt misstänker många att islänningarna har gapat över för mycket.

Höga räntor, ras för den isländska kronan, hög inflation och en internationell misstro att den isländska staten och riksbanken inte kommer att klara en ekonomisk kris gör framtidsutsikterna skakiga.

Men de framgångsrika exportföretagen, som till exempel Össur, är positiva motvikter, säger Finnur Oddsson på den isländska handelskammaren.

– Våra industrier gör väl ifrån sig och det kommer att fortsätta eftersom det lägre värdet på kronan gör deras produkter billigare och det ökar våra exportinkomster, säger Finnur Oddsson.

Christer Friden, SR:s Nordenkorrespondent christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".