Polen straffas för utfiskning av torsk

EU:s jordbrukministrar väntas på sitt kommande möte i Luxemburg fatta beslut om att för första gången straffa ett land för överfiske. Det första landet som straffas för att ha fiskat för mycket torsk blir Polen.

Det var i somras förra året som EU-kommissionen stoppade Polens torskfiske i Östersjön. Polens straff för överfisket blir att de polska fiskarna de närmaste fyra åren får sin torskkvot minskad med sammanlagt åtta tusen ton.

Dessutom ska ungefär en tredjedel av de polska fiskebåtar som används till torskfiske skrotas.

Polen ska också anställa tjugo inspektörer som i ett nytt inspektionsfartyg ska se till att Polen rättar sig efter EU:s straff för överfisket.

Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) är övertygad om den polska regeringen rättar sig efter det kommande EU-beslutet på måndag.

– Jag är det av det skälet att man ju nu har en annan regering än man hade förra sommaren och inte, faktiskt, uppmanar folk att fiska över kvoterna, vilket den förra regeringen gjorde.

Men är det Polen som betalar detta, eller EU?

– Det är Polen som betalar sina egna kontrollanter, säger Eskil Erlandsson.

Staten Polen ska alltså kontrollera de polska fiskarna?

– Precis som Fiskeriverket kontrollerar de svenska fiskarna, ja.

Kan man lita på det?

– Ja. Vi har dessutom bett och kommissionen har åtagit sig ett övervakningsansvar, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".