Turkiet

Domstolprövning engagerar politisk elit

I Turkiet har den pågående domstolsprocessen i författningsdomstolen mot det regeringspartiet AKP, lett en politisk strid som engagerar hela den politiska eliten i landet. Bråket började sedan AK-partiet drev igenom en lagförändring som innebär att kvinnor som bär slöja ska kunna studera på högskolor och universitet.

Haluk Özdalga, har tidigare studerat i Sverige. Han är sedan i höstas parlamentsledamot för AKP i Turkiet, och uttalar sig om det politiska bråket.

– Det är kanske en allvarlig kris, men jag tror att det blir den sista stora krisen och till slut blir demokratin ännu starkare i vårt land, säger Haluk Özdalga.

Det är mycket svårt att få någon representant från AKP att uttala sig, förutom presidenten Abdulla Gül och premiärminister Tayyip Erdogan.

Det handlar om rädsla för att det man säger kan användas som bevismaterial mot AKP vid en rättegång. Enligt en statsåklagare strider lagändringen om att häva slöjförbudet, nämligen mot författningen eftersom man blandat samman religionen med statens intressen.

Men civilingenjören Haluk Özdalga, som under ett år studerat vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, är alltså ett av undantagen. Han är starkt kritisk mot det socialdemokratiska oppositionspartiet CHP som han anser förlöjliga hela Turkiet, bland annat med påståenden om Turkiet är på väg mot att bli en islamistisk stat a’ la Iran. Något sådant kommer nämligen aldrig att hända, säger han.

– Iran och Turkiet är två länder med olika historiska, kulturella traditioner. Det går inte att jämföra de två länderna precis på samma sätt som man inte kan jämföra Sverige och Ryssland även om de två länderna är kristna länder.

Den politiska debatten rasar alltså nu som värst, samtidigt som Turkiet har två EU-kommissionärer på besök för att ge ny kraft åt de pågående turkiska medlemskapsförhandlingarna med EU. En av kommissionärerna är Olli Rehn från Finland.

– Det är alltid allvarligt om en domstol betraktar att ett parti som har 47 procents stöd, inte kan fortsätta att agera. Man måste separera staten och religionen, men det betyder inte att sekularismen ska bli en ny religion i samhället, säger Olli Rehn.

Jan Andersson, Ankara
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista