Häktespersonal utbildas mer i sjukvård

Kriminalvården ska utbilda alla anställda på fängelser och häkten om akut sjukvård efter två händelser där intagna på häkten dött av sjukdom och självmord. Det säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén.

Personalen behöver bättre kunskaper för att kunna hantera sjukdomsfall på rätt sätt, enligt generaldirektören.

– Det handlar inte om att göra dem till sjuksköterskor. Det handlar om att göra en snabb insats och att uppdatera kunskaper som är moderna, säger generaldirektören Lars Nyhlén.

Ska all personal genomgå utbildningen?

– Ja, alla som jobbar nära klienter i fängelser och häktena.

Utbildningen, som är en endagsutbildning ska genomföras i maj i år. Den är ett resultat av att man länge sett ett behov av ökade kunskaper i att kunna bedöma de intagnas hälsa.

Nu har kriminalvårdare en 28 veckor lång grundutbildning.

Efter hösten 2007 blev det också krav på att personalen verkligen ska ha gått utbildningen när man började jobba på anstalter och häkten.

Innan dess hade man stora problem med att många började jobba innan de fått någon utbildning.

I grundutbildningen ingår tre dagar sjukvårdsutbildning.

Det är den som nu ska kompletteras med mer kunskap om akuta sjukvårdsinsatser och bedömningar.

Lars Nylén tycker att utbildning är en absolut nödvändighet för att klara de tuffa arbetsvillkor som möter kriminalvårdens personal.

– Att jobba på en anstalt är ett ganska tufft jobb. Man möter alla bekymmer, beteendestörningar och missbruksproblematiken och skröpligheten. Där måste personalen ha en basal kunskap och förstå när det är aktuellt att föra över en klient till sjuklården, säger Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se
Kristina Hedberg, Kaliber i P1
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista