Priset på ris i Indien påverkas av faktorer utifrån. Foto: Rajesh Kumar Singh/Scanpix.

Rispriset i Asien fördubblat på ett år

FN varnar för att kraftigt stigande matpriser kan leda till oroligheter och kris i världens fattiga länder, om det inte görs något snabbt. På bara ett år har priset på ris och vete fördubblats i flera länder i Afrika och Asien. Vår korrespondent besökte en marknad i Indiens huvudstad New Delhi.

– Priserna på ris och andra livsmedel går upp för varje dag ökar priserna, klagar fru Vohra, som just köpt en påse ris på en marknad i New Delhi.

Priset på ris har nästan fördubblats det senaste året i Asien, och andra livsmedel går också upp dramatiskt. Ris är den viktigaste maten för en stor del av Asiens tre miljarder invånare. Över hela Asien frågar sig människor hur de ska överleva de stigande matpriserna.

Rikshaföraren Chandravir säger att han en bra dag tjänar runt 30 kronor. Nu går så mycket som hälften av det till mat, även om han försöker köpa det billigaste riset och grönsakerna han kan hitta.

Den indiska risskörden är inte sämre än tidigare år. Men globalisering gör Indien mer känsligt för internationella priser än tidigare.

Torka i Australien och allt större efterfrågan på så kallade biobränslen är ett par av skälen bakom matprisökningarna.

I många länder fruktar de styrande politiska oroligheter, till och med våld, om matpriserna förblir höga.

Nu finns det hoppfulla tecken på att rispriserna kan komma att falla så småningom.

Detta sedan världens två största risexportörer, Thailand och Vietnam, börjat plantera mera ris.

Rikshaföraren Chandravir är orolig för framtiden. Han vet inte vem som bär ansvaret för prisökningarna.

Chandravir känner sig pressad. Prisökningarna på mat gör att han inte kan skicka hem lika mycket pengar som tidigare till sin familj, som bor i en annan delstat.

Nils Horner, New Delhi

nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".