Kritiserad Tchad-officer kallas hem

Den höge svenske officer som har kritiserats för att inte ha rapporterat att han såg franska soldater tortera en tillfångatagen man i Kongo kallas hem från sin nuvarande stabsfunktion i Tchad. Men han har försvarets fortsatta förtroende.

– Han borde ha rapporterat detta, men i övrigt har han fullt förtroende för att genomföra den verksamheten, har varit kvar på sin position som chef specialförbandsledningen och leder dem, eller deltar i operationer utifrån vad riksdag och regering har beslutat, säger försvarets insatschef Anders Lindström.

– Det har inte ens funnits några överväganden om att han skulle ha varit olämplig för tjänst. Då hade han varit borttagen för länge sedan, säger Anders Lindström också.

Den höge officer, som var ansvarig på plats för den svenska delen av Kongostyrkan då franska soldater torterade en kongoles 2003, har alltså fortfarande ÖB Håkan Syréns förtroende.

– Jag har förtroende för honom. Men under den här utredningsperioden så, för hans egen skull och utredningens skull, så ska han stå lite vid sidan från detta så att man betraktar utredningen som objektiv och att det inte finns något jäv, säger Håkan Syrén.

Trots att officeren anklagats av sina medarbetare för att dröja med att protestera till det franska befälet och trots att han fått kritik av försvarets egen chefsjurist för att inte ha rapporterat om tortyren hem till Sverige så har han fått ett nytt uppdrag i Afrika, där han är verksam i den svenska insatsen i Tchad.

Försvarsmaktens informationsdirektör Staffan Dopping säger att Ekots tidigare uppgifter om att officeren leder den svenska styrkan i Tchad är felaktiga. Enligt Dopping har han en stabsfunktion i Afrika.

Men på grund av det som hänt ska nu kulturen inom specialförbanden utredas, och med det kommer också den svenske översten att kallas hem när försvaret hittat en ersättare säger försvarets chefsjurist Stefan Ryding-Berg.

– Det är klart att en sådan här sak påverkar en person rätt hårt, tror jag. Han har säkert tagit djupt intryck av det här.

Så just nu ska han inte jobba med Tchadstyrkan?

– När han eventuellt får andra arbetsuppgifter, det vet jag inte exakt, men tanken är att han ska avlösas på den befattning han har i Afrika, säger Försvarsmaktens chefsjurist Stefan Ryding-Berg.

Marie-Jeanette Löfgren
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".