Näringsminister Maud Olofsson förenklar.

Enklare regler för företag

Näringsminister Maud Olofsson presenterade på fredagen en diger lista på onödiga regler som regeringen vill ta bort för att göra det enklare för de svenska företagen. Onödig byråkrati kostar tid och pengar, sa Olofsson och pekade ut skattelag-stiftningen som ett av de värsta problemen.

– Att starta aktiebolag och att driva företag. Allt det som har med skatterevision att göra. Vi har förlängt momsinbetalningsperioden och det skulle kunna gå att kombinera med att betala in skatt samtidigt. Det finns väldigt många saker att göra för att förenkla för företagen, säger Maud Olofsson.

Näringsminister Maud Olofsson presenterade sitt förslag till regelförenkling för en förväntansfull publik av företagare vid en regelförenklingskonferens i Stockholm. Krångliga regler kostar näringslivet 100 miljarder kronor extra om året och regeringen lovar att minska de kostnaderna med 25 procent. 

Det motsvarar en sänkning av arbetsgivaravgiften med tre procent, enligt Maud Olofsson och hon gav flera exempel på områden som måste regelsaneras.

– I jordbruks- och livsmedelsområdet är det jättemycket. Det är många företag som nämner livsmedels- och miljölagstiftningen och annat. Där går vi igenom alla de här sakerna för att göra det enklare. Myndigheter som samordnar sig vid uppgiftsinlämnande och vi tar bort en del regelverk och så vidare.

Efter sommaren kommer också all ny lagstiftning granskas av ett regelråd som ska förhindra nya onödiga regler. Näringsminister Maud Olofsson hoppas att det också ska leda till en nedbantad byråkrati.

– Vi ska inte ha några fler personer anställda på våra myndigheter än vi behöver. Det är väldigt viktigt att skattebetalarna vet att deras pengar och resurser används på ett effektivt och bra sätt. Därför är också regelförenklingsarbete ett sätt att effektivisera Myndighetssverige, säger Maud Olofsson.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostran@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".