Svagt resultat av GE påverkar börsen negativt.

Nedåt på börser efter svagt resultat av GE

Det är nedåt på världens börser under fredagen och huvudanledningen är att USA:s näst största företag, General Electric, redovisar ett sämre resultat än väntat i årets första kvartals-rapport. Marknadens förväntning på företaget var klart högre än resultatet.

General Electrics vd, Jeffrey Immelt, tog ansvar för företagets försämrade resultat under det första kvartalet i år, i en intervju med tv-bolaget CNBC.

– Det är inte en del av vår företagskultur att göra investerare besvikna, vi hatar det, sa han.

Besviken är också vad marknaden är här i dag över att jätteföretaget General Electric överraskade med att redovisa en resultatminskning för det första kvartalet i år på sex procent, vilket var klart under marknadens förväntningar.

General Electric har verksamheter på många olika områden och det är framförallt dess finansverksamhet som drar ner det totala resultatet.

– Det är kanske det företag som man trodde skulle klara påfrestningarna bäst.

Den kommentaren, från analytikern John Haynes på investmentföretaget Rensburg Sheppards till tv-bolaget Bloomberg, nämligen att General Electric är ett företag som man trodde skulle stå emot kreditkrisen, förklarar de negativa reaktionerna på dagens besked.

Hur det går för General Electric är nämligen ofta en måttstock för hur det går för USA:s totala ekonomi och nu får många ytterligare stöd för åsikten om att USA:s ekonomi verkligen är i en tillbakagång.

General Electric skyller framför allt det negativa resultatet på de enorma kreditproblem som rådde i USA under mars månad, med fallet för investmentbanken Bear Stearns som kulmen. Företaget skriver också ner vinstförväntningarna för resten av året.

Men en tröst för många är ändå att bland annat företagets industriella del fortsätter att gå bra.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".