American Airlines har stora problem med flighterna.

Kaos i amerikansk flygtrafik

Det är kaos i den amerikanska flygtrafiken just nu. Företaget American Airlines har de senaste dagarna av säkerhetsskäl ställt in tusentals flygningar som har fått hundratusentals passagerare att fastna på flygplatser runt om i landet.

Historien har också blivit politiskt het och det amerikanska luftfartsverket kritiseras för att vara för slappt i sina kontroller.

Den demokratiska senatorn från New York, Charles Schumer, är en av de politiker som har reagerat hårdast på den senaste tidens flygkaos i USA.

– Den amerikanska ekonomin tål helt enkelt inte att ett dominerande flygbolag stoppar sin verksamhet i flera dagar sa Schumer på en presskonferens i ärendet.

Omkring 3 000 flygningar sedan i tisdag, varav 600 nya bara under fredagen, har USA:s största flygbolag American Airlines ställt in på grund av deras mest vanliga flygplanstyp, MD-80, akut, av säkerhetsskäl, måste inspekteras.

Resultatet av detta är att hundratusentals passagerare har missat plan och fastnat på flygplatserna i väntan på att få en plats på något annat plan.

– Man känner sig totalt hjälplös. Det finns inte mycket man kan göra.

Så låter det från en strandad passagerare på en av de hårdast drabbade flygplatserna, O’Hare i Chicago.

Skandalen startade för några veckor sedan när det avslöjades av media att ett annat flygbolag, utan att vissa inspektörer på den amerikanska luftfartsmyndigheten slog larm, låtit bli att genomföra hundratals obligatoriska flygplansinspektioner.

Avslöjandet ledde till att kongressen genomförde en hearing av luftfartsmyndigheten som sedan plötsligt beordrade inspektion av den nu aktuella flygplanstypen MD-80, eftersom det fanns uppgifter om vissa säkerhetsproblem med det planet.

Även Vita Huset har blandat sig i frågan och försöker nu övertyga allmänheten om att flygsäkerheten i USA trots det inträffade är bättre än någonsin.

Men det pågående förseningskaoset kommer i ett läge när en fjärdedel av alla amerikanska flygningar under ett år beräknas dras med förseningar.

Daniel Allling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".