Gunilla Carlsson.
världsbanksmötet

Stigande matpriser ökar fattigdomen

Det finns en allvarlig risk för att antalet fattiga på nytt kommer att öka betydligt i flera länder, och orsaken är att maten blir allt dyrare. Det konstaterar Världsbanken, som på lördagen inleder sitt vårmöte i Washington:

De brant stigande matpriserna i världen slår hårt mot de fattigaste, och enligt Världsbanken finns det nu risk för att antalet fattiga ökar till följd av de galopperande matkostnaderna på senare tid. Det innebär i så fall ett trendbrott efter de senaste årtiondena då fattigdomen i världen har minskat.

När Världsbanken idag inleder sitt vårmöte här i Washington så står Afrika högst på agendan, och i flera afrikanska länder har de höga matpriserna redan fått dramatiska konsekvenser med kravaller i bland annat Kamerun, Senegal och Elfenbenskusten,

Biståndsminister Gunilla Carlsson deltar i mötet:
– Det är en dramatisk utveckling som vi ser, och den går fortare än vad många hade förutsett. Det är ju ett resultat av att man inte tillräckligt väl har byggt ut kapacitet i jordbrukssektorn, att det behövs mer av effektivitet och fungerande marknader. Och det här gör man inte över en natt, så nu får vi hantera en tilltagande humanitär situation, som är bekymmersam.

Att spannmål blivit så dyrt beror bland annat på missväxt, på ökad efterfrågan av mat inte minst i Asien, och på att transporterna av mat blivit dyrare till följd av det rekordhöga oljepriset.

Den akuta matkrisen måste lösas med hjälp av akut bistånd, menar Gunilla Carlsson, men hon tycker att Världsbanken bör göra mer för att lösa problemet långsiktigt, bland annat genom att bli bättre på att hjälpa utvecklingsländerna att få fart på det egna jordbruket.

– Att jordbruk, som många gånger är en viktig del av ett lands utveckling, och som kan vara en ekonomisk motor, ges en ökad tyngd i vårt utvecklingssamarbete och att vi kan se till att stötta både kunnande, överföra resurser som då inte minst stöttar kvinnor, som många gånger är jordbrukare i världen, för att bättre kunna sälja sina produkter, få bättre betalt och därmed öka sin egen produktivitet och avkastning, säger Gunilla Carlsson.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".