M-kvinnor: Höj tak i föräldraförsäkringen

Moderatkvinnorna föreslår att taket i föräldraförsäkringen slopas så att även de med höga inkomster får ut 80 procent av sin lön när de är föräldralediga. Det är för att få fler pappor att ta föräldraledigt, säger moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson.

– Det är fortfarande så att taket är ett av hindren till att båda föräldrarna ska ha den viktiga anknytningen till barnen.

Fler och fler pappor tar visserligen föräldraledigt, men det är långt vanligare att mammorna stannar hemma. Många gånger med motiveringen att det blir för dyrt att avstå från mannens lön som ofta är högre, säger Magdalena Andersson.

2006 höjdes taket till 33 000 kronor i månaden och i sommar införs en jämställdhetsbonus som ska göra det mer fördelaktigt att låta den som tjänar mest vara hemma. Men det är inte tillräckligt, tycker moderatkvinnorna.

Enligt riksdagens utredningstjänst skulle det kosta en och en halv miljard kronor att ta bort taket i föräldraförsäkringen. Magdalena Andersson kan inte idag säga varifrån de pengarna skulle tas.

– Det får man ju ta naturligtvis i hela budgetprocessen. Det är ju en process där det får vägas mot andra saker och vi hoppas ju förstås att man är intresserad av förslaget och är beredd att väga det mot andra saker.

Men är det rimligt att skattebetalarna ska betala föräldrapeng på kanske 50 000 till 70 000 kronor i månaden till höginkomsttagare?

– Vi har sagt oss att vi lägger inte fokus på det utan vi lägger fokus på barnen. Det är det som är det viktigaste för oss.

Moderatkvinnorna hoppas på stöd från partiledningen och partisekreteraren Per Schlingmann säger att han välkomnar alla förslag för att få ett jämnare uttag av föräldraledigheten. Men högsta prioritet är att sänka skatterna och därför är han tveksam till att helt ta bort taket i föräldraförsäkringen.

– Därför annars innebär det att vi riskerar att hamna i ett läge väldigt mycket pengar och resurser går till ganska få individer med höga inkomster.

– Men ansatsen är rätt, alltså att jobba vidare med hur vi på frivillig väg kan uppmuntra och stimulera fler män att vara hemma mer. Det är jättebra, säger Per Schlingmann.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".