Blommande gran. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Bortprutat miljonstöd till skog ges tillbaka

Regeringen ändrar nu i ett ännu ett förslag som tidigare lagts fram; beslutet från i höstas att skära ner stödet till skyddsvärd skog med 50 miljoner kronor i år.

Regeringen lägger tillbaka pengarna i tilläggsbudgeten eftersom den inte hunnit presentera andra alternativa åtgärder för att skydda skogen.

– Vi tycker att vi inte ska genomföra den besparingen, förrän vi fått fram de andra åtgärderna, säger centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren.

Men borde ni inte haft de här alternativa åtgärderna klara innan ni beslutade att dra ner det här stödet med 50 miljoner kronor i höstas?

– Nej tvärtom, det här har skyndat på arbetet och satt press på det. Men samtidigt är vi konsekventa och ser till att vi ökar skyddet detta år så att vi också hinner få fram åtgärder hela vägen till nästa år.

Regeringen har tidigare ändrat i förslag om exempelvis a-kassan och sjukförsäkringen. Nu har turen kommit till stödet för inköp av skyddsvärd skog.

I höstens budget för 2008 föreslog regeringen en neddragning med 50 miljoner kronor under 2008. Förhoppningen var att andra lösningar för skydd av skog skulle kompensera neddragning. Men så har det inte blivit. Och därför läggs de 50 miljoner kronorna tillbaka.

Men regeringen ändrar inte sin långsiktiga politik. 2009 och 2010 vill Andreas Carlgren fortfarande sänka stödet till skyddsvärd skog med 200 miljoner kronor per år.

– Ja, och det är där vi istället presenterar ett antal åtgärder som kompenserar för det utan att vi tillför mer pengar.

Exempelvis hoppas Carlgren att Naturvårdsverket och länsstyrelserna ska kunna teckna flera tillfällliga avtal om skydd av den mest hotade skogen, att staten ska bli bättre på att skydda statligt ägd skog och att man ska hitta nya metoder för att få skogsägarna att skydda sin egen skog.

Tidigare har det låtit som att en större del av ansvaret för skogen ska ligga på skogsägarna själva, men det tycks nu Carlgren tona ner.

– Alltså, det har under den tid som vi har arbetat med detta nu i år bara varit ett av flera alternativ och vi kommer att presentera en hel lista av åtgärder som kommer att hjälpa till att göra ett ordentligt skydd, avslutar Andreas Carlgren.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".