Ekots Daniel Öhman belönad med Guldspade.

Ekots Daniel Öhman fick "Guldspaden"

Ekots reporter Daniel Öhman fick under lördagskvällen ta emot utmärkelsen Guldspaden, föreningen Grävande journalisters pris för insatser inom undersökande journalistik.

Daniel Öhman fick priset i Riksradioklassen för sina avslöjanden om att företaget Ericsson, med hjälp av handelsagenter, betalade miljonbelopp till politiska makthavare i främst Mellanöstern i slutet av 90-talet.

Eko-medarbetaren fick priset ”för att med klassiska arbetsmetoder i detalj ha dokumenterat hur ett stort svenskt exportföretag betalade mutor till en ansvarig minister”.

Ytterligare tre Sveriges Radio-medarbetare fick utmärkelser på lördagskvällen:

I Lokalradioklassen gick Guldspaden till Sveriges Radio Upplands medarbetare Alexander Gagliano
för granskningen ”Forskningslögnen i Uppsala”.

Granskningen ”Baggerhusskandalen”, gjord av SVT:s Västnytt tillsammans med P1-programmet Kaliber, ledde till en Guldspade för Kaliber-medarbetaren Anna Jaktén, Sophia Djiobaridis och Teddy Paunkoski.

Ett hedersomnämnande i klassen Riksradio fick Randi Mossige-Norheim vid Sveriges Radio P1:s Konflikt för granskningen ”Afrikas Guantanamo”.

Guldspadarna delades ut på en gala i Göteborg i samband med årets Gräv-seminarium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".