1 av 2
Reinfeldt nöjd efter samtalen med Hu. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

Reinfeldt: Samtal visar på mer öppet Kina

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa på söndagen att den typ av samtal han har haft med den kinesiske presidenten Ho Jintao är det inte många andra som har haft. Reinfeldt, som höll presskonferens på kineiska muren på söndagsförmiddagen, menade att det var ett exempel på ett mer öppet Kina.

– Det tror jag att man kan se också över tiden att den typ av dialog och samtal jag hade med Hu Jintao har nog inte många haft före mig och det är också ett exempel på att det sker någonting i kontakterna med detta land.

Vad menar du med att ingen annan har haft sådana samtal som ni hade, i stort sett ingen annan, som ni hade på lördagen. Vad tänkte du då?

– Öppna, raka, utgåendes från verkliga problem där vi berättade att vi i dialog vill söka väg till att få en förändring till stånd, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt vädjade ju till den kinesiske presidenten på lördagen att 13 namngivna fångar skulle friges. Han tänker ta upp mänskliga rättigheter även med den kinesiske premiärministern Wen Jiabao, som tar emot honom på måndagen.

Sveriges satsning på utbildning i mänskliga rättigheter vid Pekings universitet, genom Raul Wallenbergstiftelsen, ska få mer pengar meddelade statsministern också, genom att den gästprofessur som funnits där några år ska permanentas i tre år framåt.

De studenter som lär sig mänskliga rättigheter på universitetet bidrar till att förbättra det kinesiska rättsväsendet, sa Reinfeldt också. På måndagen när Reinfeldt träffar premiärministern så tänker han koncentrera sig på klimat- och miljöfrågor, sa han, med motiveringen att de frågorna intresserar Wen Jiabao. Fredrik Reinfeldt tycker att Kina göra för lite.

– Nu är ju Kina så pass utvecklat att det kan rimligen inte vara världens slutsats att det land som har mest utsläpp, som har stått för den största ökningen sedan 1990, över hälften av utsläppsökningen kommer från Kina, och som har en produktion framåt för decennier helt inriktad på fossila bränslen, det kan vi inte stillatigande se ske om vi menar allvar med att möta klimathotet, säger Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista