Saddams son avvisar USA-krav

Irak avfärdar helt och hållet det ultimatum, som USA:s president George Bush utfärdade i natt. Det är inte tal om att vare sig Saddam Hussein eller någon av hans söner kommer att böja sig och gå i exil. Irak är redo för varje agression, hette det i en kommuniké, rapporterar SR:s korrespondent.
Den trotsiga attityden i Bagdad är obruten, trots att allt nu verkar upplagt för ett krig, snarare förr än senare. Saddam Hussein framträdde i dag i irakisk television efter ett möte med sin innersta krets. Den irakiske diktatorn var för ovanlighetens skull iklädd militäruniform, en klädsel som han inte framträtt i offentligt på länge, och som antyder att också den irakiska ledningen ser krig som den enda utvägen. Kommuniké Saddam Hussein uttalade sig inte själv. Men i en kommuniké som lästes upp i televisionen sas att Irak inte väljer sin väg på order från främlingar och inte sina ledare efter dekret från Washington, London eller Tel Aviv. Utan genom det stolta irakiska folkets vilja, som man uttryckte det. Saddams söner Tidigare under dagen lät Saddam Husseins äldste son Uday meddela. Med tydlig hänvisning till president Bush, att förslaget om att han skulle gå i exil tillsammans med sin far och bror måste komma från en person som inte är fullt tillräknelig. Istället föreslog Uday att det är George Bush som borde lämna sitt ämbete. ”Mödrar och hustrur till de amerikaner som ska slåss mot oss, kommer att gråta blod och inte tårar”, hette det i uttalandet från Udays kansli. Qusay kronprinsen Uday besitter fortfarande en avsevärd makt i Irak, även om hans yngre bror Qusay, i kraft av posten som befälhavare för det fruktade Republikanska gardet, nu anses som Saddam Husseins verklige kronprins. FN-personal evakuerad Bagdad är nu alltmer tömd på utlänningar. På tisdagsmorgonen evakuerades samtlig FN-personal och under dagen har franska och grekiska diplomater, som några av de sista, lämnat den irakiska huvudstaden i en bilkonvoj mot Amman i grannlandet Jordanien. Kvar finns nu bara en handfull ambassadörer, bland dem Rysslands, Kubas och Vatikanens, som sagt att de ska stanna.
Lars Kobbe, Kairo
Turkiets regering meddelade sent under tisdagskvällen att den kommer att begära att parlamentet godkänner att USA får stationera trupper i landet inför ett krig mot Irak. Omröstningen i parlamentet väntas ske redan under onsdagen. Om förslaget går igenom innebär det att USA kan placera ut drygt 60.000 soldater i Turkiet och invadera Irak också ifrån norr. För två veckor sedan röstade det turkiska parlamentet nej till att släppa in USA-soldater. Storbritanniens premiärminister Tony Blair fick under tisdagskvällen stöd för sin Irak-politik av parlamentet. Underhuset röstade om ett förslag som hade lagts fram av krigsmotståndarna i Blairs eget labourparti. Deras förslag gick ut på att det inte finns grund för ett krig mot Irak och det röstades ner med 396 röster mot 217. 135 ledamöter från labourpartiet röstade mot Tony Blair och det beskrivs som den hittills största parlamentsrevolten mot Blair.