Zimbabwevalet

Toppmöte krävde fram valresultat snarast

Valresultatet från presidentvalet bör offentliggöras så snabbt som möjligt. Den uppmaningen kom från 14 afrikanska ledare i SADC-förbundet, på det toppmöte om situationen i Zimbabwe som ägde rum i Zambia på lördagen och inatt. Men samtidigt meddelar zimbabwiska medier att rösterna i parlamentsvalet, delvis måste räknas om.

Att så snabbt som möjligt offentliggöra valresultatet som ännu drygt två veckor efter presidentvalet inte har lämnats ut och en uppmaning till samtliga parter att acceptera valutgången vilken den än blir. Det var vad ledarna i SADC-länderna kom fram till under sitt extra-inkallade maraton-topp-möte som avslutades tidigt på söndagsmorgonen.

Zimbabwes president Robert Mugabe kom inte till mötet, men Sydafrikas president Thabo Mbeki träffade honom i Harare på väg till Zambia och hade med sig budskapet ”att det är ingen kris i Zimbabwe”.

Det meddelandet tycks ha kännetecknat hela mötet som inte resulterade i någon uttalad kritik mot Mugabe och det sades inte heller något om i vilket läge landet befinner sig.

Till mötet var oppositionens ledare Morgan Tsvangirai inbjuden och hans talesman Tendai Biti sa sig vara nöjd med att mötet om situationen i Zimbabwe hade blivit av.

Men han sa också att Thabo Mbeki, som har fått SADC:s uppdrag att fortsätta medlingen med Mugabe, måste visa större kraft och öppenhet och överge sin tysta diplomati.

Oppositionen fortsätter att utmana makten och håller fast vid att de är valets rätta vinnare. De kommer att överklaga beslutet att delar av resultatet från landets parlamentsval, måste räknas om.

De är oppositionen som nu har majoritet i parlamentet och de ser en risk i att en omräkning kan leda till en omkastning av majoriteten till regeringspartiets fördel.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista