Försäljning av kontor en lönsam affär

Allt fler bostadsrättsföreningar i Stockholm gör om kontor till bostadsrätter, det visar statistik som Ekot tagit fram. En av orsakerna är den kraftiga prisuppgången på bostadsrätter de senaste åren.

Stina Lindström sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening på Kungsholmen i Stockholm, som gjort om flera kontor till lägenheter.

– Dels har det stått outhyrt ett tag, dels kände vi att det är smidigare att det är en bostadsrätt eftersom det blir mindre arbete för styrelsen och vi tjänar ju ganska bra på att sälja nu. Det är en bra marknad nu för att sälja renoveringsobjekt så vi gjorde bedömningen att vi tjänar på att sälja det, säger Stina Lindström.

Kontoret ligger på första våningen i huset, och hade stått outhyrt i mer än ett år. När det väl var uthyrt så gav de 33 kvadratmetrarna runt 6 000 kronor per månad. Men, när bostadsrättsföreningen insåg att det krävdes en stor renovering för att kunna hyra ut det igen, så beslutade föreningen sig istället för att sälja det som lägenhet, och låta den blivande bostadsrättsägaren stå för renoveringen.

Det blev en god affär, räknat på den avgift som bostadsrättsägaren betalar per månad och att försäljningen gav mer än 50 000 kronor per kvadratmeter, så tjänar bostadsrättsföreningen över 2 000 kronor per månad på affären. Ett annat exempel är en bostadsrättsförening i centrala Stockholm, som beslutat sig för att göra om två outhyrda kontor till bostäder, och eftersom de ekonomiska kalkylerna visar att det är väldigt lönsamt, så har föreningen även sagt upp de företag som hyr andra lokaler i huset, för att sälja även dem som bostäder.

Just att bostadsrättspriserna i storstäderna stigit kraftigt de senaste åren har bidragit till den här utvecklingen, enligt Göran Olsson, vd på Bostadsrättsorganisationen SBC.

– Just i högprisområden är det givetvis så att man får in så mycket pengar när man gör om det här till bostäder så att man kan använda pengarna på ett oerhört mycket bättre sätt än genom att betala av lån och så. Då ger det en bättre ekonomisk kalkyl.

I Stockholm ökade antalet bostadsrättsföreningar som gjorde om kontor till bostäder och sålde dem från 22 stycken 2005 till 33 stycken 2006, det visar statistik från Stadsbyggnadskontoret som Ekot sammanställt. Siffrorna för förra året är inte klara ännu, de släpar efter bland annat på grund av att tillståndsprocessen ibland tar tid, men de preliminära siffrorna visar att antalet ligger kvar på en fortsatt relativt hög nivå.

Förutom att föreningen kan tjäna på att göra om lokaler till bostäder, så kan det dessutom vara lönsamt skattemässigt, och det kan också underlätta styrelsearbetet i Bostadsrättsföreningen om man inte har så många hyresgäster.

– Vi har några hyresgäster och det innebär jobb. Man ska ju underhålla lägenheterna och då står vi för alla renoveringar. Går fläkten sönder är det vi som går in och lagar den eller skickar in vår fastighetsskötare. En bostadsrättsinnehavare får ju så att säga laga sin egen lägenhet, säger Stina Lundström, som sitter i styrelsen i en bostadsrättsförening på Kungsholmen i Stockholm.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista