Foto: Mikael Forslund/Scanpix
42-åringen erkände

Försvunna Stjärnsundsflickan hittad död

10-åriga Engla Höglund som varit försvunnen i Stjärnsund i Dalarna i över en vecka har påträffats död. Den häktade 42-årigen erkände på söndagen att han dödat flickan, och han erkände också det hittills ouppklarade mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Det var 42-åringen själv som på söndagseftermiddagen visade polisen var de kunde hitta Engla Höglunds kropp, berättar Sven-Åke Petters, presstalesman för polisen i Dalarna.

– Ja, vi fick alltså anvisningar. Han berättade var kroppen fanns och sen då så var han med förhörsledare ut på platsen och visade var det var.

Vilket erkände han först?

– Det var Pernilla.

Hur långt efteråt erkände han försvinnandet med flickan?

– Ja, det kom alledeles omedelbart efter sen han hade berättat om Pernilla.

Hur var han när han berättade det?

– Han var ganska kall, vill jag påstå. När det gäller Pernilla Hellgren, så fanns det ett DNA som matchade honom och när det gäller flickan här så får vi hoppas att det var hans samvete som gjorde att han erkände det här.

Är han aktuell i ytterligare mordutredningar?

– Det går inte att svara på just nu, utan nu är det det här som det jobbas med.

Vad händer nu?

– Ja alltså, det ska ju ske en platsundersökning där vi fann kroppen, sen kommer det säkert nya förhör efter hand, säger Sven-Åke Petters.

Det var i lördags för en vecka sedan som 10-åriga Engla Höglund försvann under en cykeltur när hon ensam var på väg hem på eftermiddagen i Stjärnsund i södra Dalarna.

Hennes cykel hittades i skogen invid vägen och ett intensivt sökande efter flickan började. Den 42-åring som nu har erkänt att han tagit flickans liv greps två dagar efter försvinnandet på en vägrestaurang i sydsverige.

Han har hela tiden nekat till att ha något med Engla Höglunds försvinnande att göra men vittnesuppgifter och foton på hans bil vid platsen där 10-åringen sågs sista gången talade emot honom.

Under söndagen förhördes han av två poliser från rikskriminalen och erkände både mordet på Engla Höglund och ett hittills ouppklarat mord på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun sommaren 2000.

Hans advokat Jan Kyrö berättar varför erkännandet kom nu.

– Jag tror att trycket blev för stort på honom. Han valde att erkänna. Dessutom så erkände han ett annat brott också. Han har ju bragt en annan kvinna om livet år 2000 och när det las framför honom då brast det för honom och då berättade han om detta också, säger Jan Kyrö.

Han har erkänt det här – är han tekniskt bunden vid något av brotten, enligt din uppfattning?

– Alltså den bevisningen som vi har tagit del av beträffade Engla är inte någon annan än den vi har tagit del av tidigare, dvs att det fanns vittnesuppgifter om han skulle ha befunnit sig på platsen vid Stjärnsund i större utsträckning än han tidigare medgivit. Så det var inga sådana bevekelsegrunder som fick honom att erkänna.

Det finns ingen teknisk bevisning egentligen?

– Vi har inte sett någon teknisk bevisning. Därmed har jag inte sagt att det inte finns någon – det kn finnas teknisk bevisning också, men vi har inte sett någon sådan. Han har berättat väldigt kort hur händelseförloppet har gått till, men det kommer att hållas förhör med honom imorgon igen och då ska han mer utförligt få berätta om vad som har hänt.

När ska han ha bragt henne om livet?

– Den femte april, säger Jan Kyrö.

Den femte april var samma dag som Engla Höglund försvann.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Per Enander
per.enander@sr.se

Peter Johansson, SR Dalarna
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".