Nöstlinger och Sendak får Lindgrenpris

Den österrikiska författaren Christine Nöstlinger och amerikanen Maurice Sendak, konstnär och författare, utsågs på tisdagen till första mottagare av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Priset är internationellt och går till någon som har gjort en god gärning för barn och ungdomslitteratur. En 12 personer stark jury har beslutat vilka som ska tilldelas priset i år och på tisdagseftermiddagen lästes motiveringen upp av juryns talesman Larry Lempert på Astrid Lindgrengården i Vimmerby: ”Christine Nöstlinger från Österrike är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida”. ”Maurice Sendak från USA är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta, till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Han är bland de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen, till glädje för ständigt nya läsare”. Prissumman är på fem miljoner kronor vilket gör priset till det näst största i Sverige efter Nobelpriset. Nöstlinger och Sendak får motta priset ur kronprinsessan Victorias hand vid en ceremoni på Skansen i Stockholm den 4 juni.
Daniel Rundqvist
Fakta Maurice Sendak är bland annat känd som skaparen till klassikern ” Till vildingarnas land”. Den handlar om Max som en kväll busar så vilt i sin vargdräkt att han skickas till sitt rum utan mat. Där växer en djungel upp och Max seglar iväg på ett hav, till Vildingarnas land. Där tämjer han odjuren med sin magiska blick och blir deras kung. ”Till vildingarnas land” är den första boken i en triologi där Sendak behandlar hur barnets komplexa känsloliv kommer till uttryck i deras fantasier. Sendak är inte bara författare och illustratör, han gör också teater, musikaler och film baserade på sina böcker. Christine Nöstlinger arbetar som journalist och författare och har under de senaste 25 åren skrivit flera barnböcker, varav många av dem kommit ut på svenska. Nöstlinger är kanske mest känd i Sverige för sina lättlästa böcker om Frans och Mini. Några av hennes senast utgivna böcker i Sverige är ”Frans hittar en morfar”, ”Mini är inte rädd av sig” och ”Mini får kärleksbrev”. Källor: www.barnboken.nu och Berghs förlag