Alkohol ökar risken för bröstcancer

Även måttliga mängder alkohol ökar risken för den vanligaste formen av bröstcancer, hos kvinnor som passerat klimakteriet, enligt en ny amerikansk studie. Kvinnor som dricker ett glas vin om dagen ökar risken med 32 procent, enligt studien.

– Den bekräftar de tidigare studier och den visar att alkohol ökar risken för bröstcancer, säger Alicia Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet i Solna.

Studien har gjorts på 180 000 kvinnor i USA och de flesta uppgav att de drack alkohol ibland. Efter sju år hade ungefär 5 000 av dem drabbats av bröstcancer.

Forskarna kom fram till att de kvinnor som druckit två små glas alkohol om dagen hade över 30 procents högre risk att drabbas av bröstcancer och risken ökade ju mer kvinnan i fråga drack per dag. För en kvinna som drack tre eller fler glas om dagen var risken över 50 procent högre än för en kvinna som inte drack alls.

Studien gäller kvinnor som passerat klimakteriet och den ökade risken gäller den vanligaste typen av bröstcancer. Alicia Wolk menar att man bör betrakta alkohol som lika viktig riskfaktor som till exempel en felaktig kost.

Kvinnor bör tänka över sin individuella risk. Har man fött första barnet sent, om bröstcancer finns i familjen, om man är lång och om man har tagit hormonpreparat har man högre risk att drabbas.

– Då kanske man borde vara väldigt uppmärksam när det gäller alkohol, säger Alicia Wolk.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista