Jobbpolitiken:

Regeringen kritiseras för dåliga underlag

Riksrevisionen anser att regeringen är för dålig på att berätta vilka resultat arbetsmarknadspolitiken ger. Åtgärder som ”nystartsjobb” och ”jobbgaranti” kommer utan att regeringen berättar hur man vet att de får effekt.

Följden blir att riksdagen har svårt att fatta välgrundade beslut, säger riksrevisor Karin Lindell.

– Det allvarliga är att de som sedan fattar beslut, i riksdagen exempelvis, inte vet på vila bedömningar de fattar sina beslut, säger Karin Lindell.

I ett exempel hämtat från vårpropositionen 2007 hävdar regeringen att ”ökade incitament för att arbeta” ökar sysselsättningen med 0,9 procent, men regeringen berättar inte hur man kommit fram till det.

I en ny rapport från Riksrevisionen kritiseras regeringens sätt att redovisa effekterna av arbetsmarknadspolitiken.

Även om det säkert finns beräkningar som stöder regeringens förslag som till exempel ”nystartsjobb” och ”jobbgaranti för ungdomar” så blir följden av den dåliga insynen, enligt Riksrevisionen, att möjligheten att utkräva ansvar minskar.

– Den nuvarande regeringen har gjort en radikal omsvängning av arbetsmarknadspolitiken. Det ser vi att när det gäller de nya metoder och de nya program och åtgärder som regeringen har lagt fram har man inte redovisat vilka effekter det får, säger Karin Lindell.

Arbetsmarknadsdepartementet hävdar att politiken bygger på forskning och erfarenhet, men regeringen tar åt sig av kritiken, säger statsekreterare Eva Uddén Sonnegård.

– Det är naturligtvis viktigt att de grundläggande antagandena också redovisas. Så vi tar till oss av kritiken. Nationalekonomer på området vet vilken litteratur den här politiken baserar sig på , men vi måste naturligtvis göra det tillgängligt för allmänheten, säger Eva Uddén Sonnegård.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".