Tidigare Siemens-vd mutmisstänkt

I korruptionsskandalen inom Siemens riktas nu misstankar också mot förre vd:n Heinrich von Pierer som också varit styrelseordförande. Enligt nya uppgifter ska han ha varit införstådd med att Siemens gjort affärer med mutpengar från svarta kassor.

På styrelsemötet i Siemens den 29 april kommer frågan upp om bolaget ska kräva skadestånd av tidigare direktörer. Reglerna som den nya bolagsledningen nu arbetar efter är hårda.

De som känt till korruption, men inte försökt motverka den på något sätt, kommer att krävas på pengar.

Att Heinrich von Pierer nu står med på listan över misstänkta direktörer står klart, kanske inte helt överraskande för den som följt korruptionsskandalens utveckling.

Men det handlar ändå om Mr Siemens, en av de stora i det tyska näringslivet: vd och sedan styrelseordförande i Tysklands största och mest anrika företag under femton år fram till i fjol.

Nu är han näringspolitisk rådgivare åt förbundskansler Angela Merkel.

Under åren 1999 till 2006, alltså under Pierers styre, har Siemens betalat mutpengar för olika kontrakt för sammanlagt motsvarande tolv miljarder svenska kronor. Detta enligt den nya bolagsledningen som tog över förra året och som nu gör allt för att utreda korruptionen i bolaget.

Pierer har i olika sammanhang slagit ifrån sig all kritik och hävdat att han inte känt till korruptionskulturen inom bolaget.

Men en jurist inom Siemens, som arbetade nära Pierer och som nu blivit något av ett kronvittne för den nya ledningen, har lagt fram dokument som visar hur Pierer och dåvarande ledningen för några år sedan fick detaljerad information om en mutaffär i Italien.

Enligt dagens nummer av nyhetsmagasinet Spiegel ska också Heinrich von Pierer personligen, innan han blev vd, ha varit direkt inblandad i mutaffärer i Iran, där Siemens byggt kärnkraftverk.

Korruptionen var satt i system inom Siemens. Med hjälp av mellanhänder, svarta kassor, brevlådeföretag i skatteparadis och direkta mutor har bolaget hållit sin ställning på världsmarknaden de senaste åren.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista