Zimbabwevalet

HD säger nej till oppositionskrav

Uppdaterad 16:35
Högsta domstolen i Harare tillbakavisar oppositionens ansökan om att omedelbart lämna ut valresultatet från landets presidentval. Oppositionen MDC som menar att Mugabe har förlorat valet, är besvikna och har utlyst generalstrejk imorgon, tisdag.  

Fortfarande 16 dagar efter presidentvalet svävar zimbabwierna i okunnighet om vem som egentligen vann.

Oppositionen anser att det är bråttom att få ut resultatet och fick stöd för det från 14 afrikanska ledare på helgens toppmöte. Men domstolens skäl till beslutet att inte kräva ett resultat snabbt, kommer att lämnas ut först senare på måndagen.

Enligt Zimbabwes valkommission dröjer resultatet för att siffrorna måste kontrolleras mycket noga.

President Robert Mugabe ställdes inför sitt tuffaste motstånd någonsin i årets presidentval. Många vill ha förändring och bättre levnadsvillkor i landet som har en inflation på 100 000 procent och en arbetslöshet på 80 procent. Men nu är hela landet i en orolig väntan.

MDC anklagar regeringssidan för att förbereda en våldsam valkampanj inför en andra valomgång. Men själva säger MDC att de inte ställer upp på en andra valomgång, eftersom de redan har vunnit valet.

Imorgon, tisdag, har oppositionen utlyst generalstrejk i protest mot att valresultatet inte lämnas ut.

På lördag ska rösterna i 23 av valkretsarna till parlamentsvalet räknas om . Oppositionen som just nu har majoritet i parlamentet har överklagat belsutet om omräkning som kan komma att ändra majoriteten.

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".