Socialdemokratiskt recept för jobb

Staten måste ingripa mer aktivt för att skapa tillväxt. Det sa socialdemokraterna när de på måndagen presenterade resultatet av partiets rådslag om den framtida jobbpolitiken.

Bland annat ska staten stimulera forskning kring alternativa energikällor och miljöteknik, säger Sven-Erik Österberg, som lett arbetet.

– Vi tycker att vi ska utöva ett aktivare ägartryck på Vattenfall och att en del av vinsterna går till utveckling på energiområdet, men också att Vattenfall ska se till att hålla konkurrenskraftiga priser till industrin och basindustrin så att Sverige kan fortsätta att utvecklas.

– Energikostnader kommer att vara ett viktigt konkurrensmedel också i framtiden, säger Sven-Erik Österberg.

Staten ska erbjuda riskkapitalstöd till företag som vill satsa på ny miljövänlig teknik och också inleda ett nära samarbete med bilindustrin för att få fram miljövänligare bilar.

Annars är det framför allt småföretagen som står i centrum, socialdemokraterna vill införa en så kallad trygghetsgaranti för företagare, socialförsäkringssystemet ska anpassas så att villkoren för företagare motsvarar de som gäller för anställda, till exempel vid sjukdom eller när man får barn. Företagare som blivit arbetslösa ska också få en andra chans genom ett så kallat Starta-åter-stöd.

Men bland de 124 förslagen som socialdemokraterna nu lägger fram nämns ingenting om skattelättnader för att få fler i jobb.

Staten måste också stå som garant för att småföretag i glesbygden får tillgång till bredband till rimligt pris. Därför bör ett statligt bolag inrättas som äger bredbandsnätet i hela landet, säger Sven-Erik Österberg.

– Vi är rädda för en uppsplittring och många ägare som gör att det blir konkurrens bara på områden där det är intressant och finns mycket människor. Vi vill att hela Sverige ska leva på den här punkten också. Då är det viktigt att datatjänster finns och då vill vi ha en tydlig ägare till nätet, säger Sven-Erik Österberg.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".