Kan bli partiledare.
Ryssland

Putin erbjuds jobb som partiledare

Rysslands avgående president Vladimir Putin erbjuds posten som partiordförande för det största partiet Enade Ryssland. Det sa partiets nuvarande ledare Boris Gryzlov vid partikongressen som öppnade på måndagseftermiddagen.

Till tonerna av en välkänd nationalhymn med ny rysk text öppnade Enade Ryssland sin partikongress i Moskva, direktsänd i rysk tv.

Av den långa dagordningen fanns det en fråga som alla väntade på, Vladimir Putins roll. Boris Gryzlov gav svar redan före kongressens högtidliga öppnande.

– Just nu talar vi om en konkret post för Vladimir Putin som ordförande för partiet. Tidigare har vi bara erbjudit medlemskap, sa Boris Gryzlov vid ett pressmöte under partikongressen i Moskva.

Partikongressen pågår i två dagar och den fråga som intresserar mest är just Vladimir Putins framtida roll.

Den avgående populäre presidenten har redan erbjudits och tackat ja till en premiärministerpost när Dmitrij Medvedev
installeras som president 7:e maj. Men en premiärminister kan sparkas när som helst och posten har hittills mest innehafts av teknokrater.

Att Putin skulle få en framträdande roll i det största partiet Enade Ryssland är en annan väg att se till att Putins inflytande kan behållas. Som partiledare för det parti som har mer än tre fjärdedelars majoritet i parlamentet.

Många ser dock sovjetiska spöken i en stärkt partistruktur där partiordföranden var den högsta positionen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".