Patienter föreslås få större valmöjlighet

Det ska bli fritt för patienter i hela landet att välja var och av vem de ska få vård. Det föreslaget lämnades idag till socialminister Göran Hägglund.

Förslaget, från Statens offentliga utredningar går ut på att landstingen måste införa vårdvalssystem i primärvården. Ett förslag som socialminister Göran Hägglund är mycket nöjd med.

– Själva idén är att det ska bli tydligare att det är patienten som är i centrum och systemen hamnar så att säga som fråga nummer två. Det viktiga är att jag som patient ska ha en väldigt stark ställning i vården för att då bli vården bättre, säger Göran Hägglund.

Företag som är intresserade av att bedriva vård ska också ha rätt att fritt etablera sig nu om de bara lever upp ett antal krav som Socialstyrelsen kommer att sammanställa. De här kraven ska enligt förslaget gälla i hela landet.

Men patientersättningen, alltså hur pengarna ska fördelas mellan olika vårdgivare beroende på vilka patienter de har kommer att fortsätta vara upp till varje enskilt landsting att bestämma.

Som det är i dag är det väldigt stor skillnad på kvalité i vården beroende på var man bor. Det ser Göran Hägglund som ett problem men han tycker inte att det nödvändigtvis skulle vara till hjälp att reglera hur patientersättningen fördelas lika i hela landet.

– Vi skulle ibland vilja lagstifta om någonting eller säga att så här borde det vara i hela landet. Men Sverige ser olika ut, Norrbotten är annorlunda mot Skåne och Kronoberg är annorlunda än Västerbotten. Så det är nog bra att det finns en regional nivå där man kan bestämma efter de lokala förutsättningarna, allt för att se till att det är patienten i centrum, säger Göran Hägglund.

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista