Paret Reinfeldt och Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Kinesisk ledare till Sverige för samtal

Statsminister Fredrik Reinfeldt har bjudit in den kinesiske premiärministern Wen Jiabao på besök i början av nästa år för att fortsätta tala om klimatfrågor. Reinfeldt tror att Kina kommer att bli allt mer intresserat av globalt samarbete i miljöfrågor.

I dag, måndag, blev Fredrik Reinfeldt mottagen av Wen Jiabao med militär hedersvakt i den kinesiska huvudstaden. I Folkets stora sal, med det enorma spegelblanka marmorgolvet korsat av röda mattor, inspekterade Reinfeldt och Wen Jiabao den militära hedersvakten, ett par hundra exakt lika långa unga män i blå uniform, stelt perfekta med uttryckslösa ansikten, paraderade i flerdubbla led. 

– Jag har inbjudit Wen Jiabao till Stockholm i början på nästa år. Man bör också notera att det finns en återkommande dialog mellan EU och Kina som Sverige kommer att ha värdskap för hösten 2009 och detta för att säkerställa att vi nu återkommande har en dialog med Kina. Han passade också på att bjuda mig till Aseanmötet som ska vara i höst, säger Fredrik Reinfeldt. 

Du sa att efter samtalen så har du ett ökat hopp om att Kinas inställning till globalt samarbete och klimatfrågor har ändrats, eller kommer att ändras. På vad bygger du det hoppet?

– Tror jag ska akta mig för att föra deras talan, men jag har inte bara bemötts av det som är invanda kinesiska utgångspunkter.

– Vi säger dessutom att morgondagens konkurrens med medvetna konsumenter kommer att innebära att den som har väldiga koldioxidutsläpp till följd av sin produktion av varor kommer att väljas bort av medvetna konsumenter, det här handlar också om att konkurrera i morgondagens värld och det är viktigt för kineserna, säger Fredrik Reinfeldt. 

Inger Arenander, Peking
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".