Domstol går emot avvisning till Kabul

Det är inte rimligt att avvisa en afghansk asylsökande till Kabul om han inte har familj där. Det skriver Migrationsdomstolen i en dom som är det tredje fallet på kort tid som går emot Migrationsverket i fråga om Afghanistan.

Sten De Geer är advokat som jobbat mycket med flyktingar och han anser att domen är viktig.

– Jag tror att den kan få ganska stor betydelse för att domen är ju väldigt klar, säger han.

Det handlar om en man från Kandahar i södra Afghanistan som Migrationsverket velat avvisa till huvudstaden Kabul. Enligt verket råder det väpnad konflikt i Kandahar men inte i Kabul och vill därför avvisa en asylsökande dit. 

Men nu får verket alltså nej av Migrationsdomstolen i Stockholm som inte anser att en man utan anknytning i form av till exempel familj och vänner i Kabul ska avvisas dit.

Ekot rapporterade i början på mars om två liknande fall men nu går domstolen ett steg till när den konstaterar att det inte är ett rimligt alternativ. Joakim Hugosson är verksjurist på Migrationsverket.

– Vi har ju gjort en annan bedömning. Vi anser att det går att bosätta sig i Kabul utan att man har ett socialt nätverk på plats om det nu är och det handlar om en ensamkommande man.

Men advokat Sten De Geer håller inte med honom.

– Den som avvisas till Kabul utan att ha någon anknytning dit har i praktiken bara två alternativ. Antingen att ansluta sig till ett kriminellt gäng eller återvända till den krigsdrabbade hemtrakt som han eller hon kommer ifrån.

Nu ska Migrationsverket utreda om det finns någon annanstans i Afghanistan dit mannen kan återvända, säger Joakim Hugosson på Migrationsverket.

– Vi kommer inte att överklaga.

Men vad betyder det i liknande fall som det här, kommer ni fortsätta att avvisa folk till Kabul även om de inte har nåt nätverk där?

– Det kommer vi att göra.

Advokat Sten De Geer tycker det är konstigt att inte överklaga men ändå inte följa beslutet. 

– Om Migrationsverket inte överklagar domen till Migrationsöverdomstolen tycker jag det är mer anmärkningsvärt att man inte följer domen.

Senare i vår kommer också ett utslag från Migrationsöverdomstolen i de två tidigare fallen där afghaner fått beslut om avvisning till Kabul och det beslutet ska verket rätta sig efter, säger Joakim Hugosson.

– Vi avvaktar på ytterligare besked från Migrationsöverdomstolen.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista