Debatt i USA bromsar Colombias handel

Colombias regering hoppas fortfarande på ett frihandelsavtal med USA. Men Colombias vicepresident Francisco Santos anser att Colombia har blivit till ett slagträ i en intern amerikansk politisk strid.

– Det handlar om ett gräl i USA mellan demokrater och republikaner och Colombia är offret, säger vicepresidenten som är på besök i Sverige.

Frågan om ett frihandelsavtal med Colombia förhalas i USA där president Bush i flera månader uppmanat kongressen om ett godkännande. Igår sa Bush att avtalet är dött om inte kongressen sätter upp ett datum för omröstning. Demokraterna svarade med att det kan bli aktuellt när Vita huset gjort mer för att städa upp i landets ekonomi.

Ledande demokrater som Hillary Clinton och också fackföreningar är rädda för att ett avtal ska hota arbetstillfällen i USA.

Colombias vicepresident Francisco Santos säger att ett frihandelsavtal är mycket viktigt för Colombia. Vi anpassar vår ekonomi till globaliseringen och förhandlar med en rad länder, också med EU. Men ett frihandelsavtal med USA är avgörande om vi vill få igång utländska investeringar i Colombia och ha en plattform för export, säger vicepresidenten.

Företagen är bara intresserade av affärer om det finns en långsiktig överenskommelse och inte bara ett eller tvååriga avtal för tullavgifter mellan länderna, enligt vicepresidenten. Han hoppas fortfarande på en lösning.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".