Kina avrättade flest personer 2007

Uppdaterad 04:45
Förra året avrättades minst 1 200 människor i världen. Kina är det land som avrättade flest, 470 personer. Det säger människorättsorganisationen Amnesty International i en rapport om dödsstraffet.

Inga officiella siffror om dödsstraffet publiceras i Kina, och Amnesty kräver att hemlighetsmakeriet stoppas. Skattebrott och förskingring är bland över 60 brott som kan leda till dödstraff i Kina.

Den exakta siffran över antalet dödsdomar i Kina är svår att veta eftersom avrättningar är statshemligheter. Enligt Amnesty dömdes förra året minst 35 människor i veckan till döden i Kina, medan runt nio människor avrättades varje vecka i genomsnitt.

Men enligt den nya Amnestyrapporten kan Kina ha avrättat betydligt fler än 470 människor, som Amnesty säger är ett absolut minimum. I den nya rapporten hänvisas till uppgifter från en annan människorättsgrupp, USA-baserade Dui Hua-stiftelsen, enligt vilken så många som 6 000 människor avrättades i Kina förra året.

Kina säger att antalet dödsdomar minskat på grund av att landets Högsta domstol nu ska pröva alla sådana domar. ́Men Amnesty säger att det inte finns belägg för att en minskning verkligen skett.

Organisationen kräver i den nya rapporten att hemlighetsmakeriet kring dödstraffet hävs i Kina och andra länder, däribland Singapore och Malaysia.

Fem länder står för 88 procent av världens avrättningar, säger Amnesty. De länderna är i fallande ordning Kina, Iran, Saudiarabien, Pakistan och USA.

I Japan är det folkliga stödet för dödsstraffet starkt, och med en ny justitieminister har avrättningarna ökat. Så sent som i torsdags hängdes fyra dömda mördare där. Under förra året avrättades nio människor i Japan, det högsta antalet sedan 1970-talet. Det är ändå färre än antalet avrättade i USA, det enda andra betydande industriland som har dödstraff. I USA avrättades förra året 40 människor.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista