1 av 2
Borg är försiktig om framtiden. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
2 av 2
Ulvskog, Östros Österberg. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
Vårbudgeten

Finansiell oro och dämpad tillväxt

På tisdagen presenterade regeringen den ekonomiska vårpropositionen och finansminister Anders Borg var inte lika optimistisk om svensk ekonomi som i höstas.

– Idag är ju läget annorlunda. Vi har att vänta en viss inbromsning. Vi har haft en påtaglig oro finansiellt. Exportinvesteringar, lager och även produktivitet påverkas på ett sätt som dämpar tillväxten, säger Anders Borg.

Men trots en avmattning i ekonomin tror regeringen på fortsatta ekonomiska reformer. Helt klart redan nu är att regeringen redan i år skjuter till mer pengar till säkerhetspolisen och till tullen.

Regeringen ska också satsa mer pengar på infrastruktur, framför allt vägar och mer pengar ska gå till psykiatrin och även förskolan och skolan prioriteras. Regeringen ska också satsa på forskning. Även de sämst ställda pensionärerna utlovas mera pengar men detaljerna kommer först i höstbudgeten.

Regeringen hoppas dessutom kunna genomföra ytterligare jobbskatteavdrag och skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare, men exakt hur stora skattesänkningarna blir ville Anders Borg inte säga.

– I vilken takt, i vilken omfattning och i vilka delar vi kan gå vidare med skattesänkningar beror på de offentliga finanserna och hur ekonomin utvecklas, säger Anders Borg.

Men socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros menar att det är ansvarslöst att fokusera på skattesänkningar i ett läge då arbetslösheten ökar.

– Högkonjunkturen är över och regeringen står alldeles passiv trots att arbetslösheten ökar.

Är det någonting som är bra i den här propositionen?
– Det som är bra är det som det har lagts grund för under många år, att vi har starka offentliga finanser. Nu går kommunerna in i en mycket svår ekonomisk situation. Då kommer det att behövas resurser i de offentliga finanserna för att stötta välfärden, säger Thomas Östros.

Vänsterpartiets Ulla Andersson medger att sysselsättningen har ökat men menar att det inte är regeringens förtjänst utan snarare beror på högkonjunkturen. Regeringens jobbpolitik har tvärtom gjort en stor grupp svenskar fattigare, säger hon.

- Fråga en sjukskriven kvinna som idag har fått sänkt ersättningsnivå och dessutom hotas med att slängas ut från sjukförsäkringen till socialbidrag. Detta är mycket allvarligt, säger Ulla Andersson.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson menar att regeringens satsning på infrastruktur går stick i stäv med talet om en klimatvänlig politik.

– Man pratar lite om klimat men sedan gör man kraftiga anti-klimatåtgärder som leder i helt fel riktning där man tar pengar från järnvägar för att istället satsa på vägar som inte leder till ett bättre klimat, säger Mikaela Valtersson.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Emma Hildén
emma.hilden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".