Brist på kommunal ekonomisk rådgivning

Många kommuner arbetar alldeles för lite med privatekonomisk rådgivning i till exempel skolor anser Konsumentverket.

– Det är hela 130 kommuner som sagt att de inte har någon form av förebyggande arbete alls och det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Margareta Lindberg, Konsumentverkets utredare.

Personer som redan har ekonomiska problem är kommunen skyldig att hjälpa, men tanken är att det också ska finnas ett förebyggande arbete och med det menar Konsumentverket allt arbete som kan motverka att människor drar på sig för mycket skulder, exempelvis samarbete med skolor och näringsliv.

Kommunerna bestämmer själv hur stora resurser de lägger på det arbetet och i dagsläget handlar det om i genomsnitt en tjugondel, eller fem procent, av budget- och skuldrådgivarnas tid.

Hur mycket rådgivarna hinner med varierar förstås mellan kommunerna och snittet dras ner av de 130 kommuner som inte har något förebyggande arbete alls. Konsumentverkets utredare Margareta Lindberg tycker inte att det är konstigt att tiden inte räcker till.

– Vi har förståelse för att med de resurser man har, hinner man inte mycket mer. Det vi önskar är ju att kommunerna sätter till mer resurser så att de ska hinna med både de som behöver hjälp med skuldsanering, frivilliga överenskommelse och budgetrådgivning, och förebyggande arbete, säger hon.

För att göra det möjligt har Konsumentverket tillsammans med Kronofogden skrivit en gemensam rapport som skickades till regeringen igår, där de föreslår just utökade resurser till rådgivarna.

Syftet är att försöka stoppa problemen på ett tidigt stadium. Kronofogdens egna undersökningar visar att det finns mellan 400 000 och 600 000 personer i landet som har problem med att betala sina räkningar. I dagsläget har ungefär 400 000 personer skulder för indrivning hos Kronofogden.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista