Norge stoppade en rysk trålare 2005. Foto: Scanpix.

Minskat tjuvfiske av torsk i Barents hav

För ett par år sedan kom larm om ett omfattande tjuvfiske av torsk på världens enda stora torskfiskebestånd i Barents hav. Den legala fångsten uppgick till 450 000 ton och det olagliga fisket uppskattades till 100 000 ton. Det fick de norska myndigheterna att ta i med krafttag, enligt en rapport från Världsnaturfonden.

– Den norska kustbevakningen har verkligen stramat upp kontrollen och genom sitt idoga arbete så har man nu faktiskt de senaste två åren kunnat halvera det illegala fisket, säger Inger Näslund, fiskeansvarig på Världsnaturfonden. 

Bland annat har de norska myndigheterna förbjudit transport av fångster med bekvämlighetsflaggade fartyg i Barents hav. Men nu varnar Världsnaturfonden för att tjuvfisket på Alaska pollock istället har ökat i ryska Fjärran Östern, i Berings hav och Ochotska sjön.

– Det är ju ett stort område. Det är mycket svårare att få styr på den här kontrollapparaten i Ryssland. Det har vi faktiskt ingen koll på hur mycket som är legalt och hur mycket som är illegalt fiskat, säger Inger Näslund.

Många konsumenter har fått uppfattningen att det är grönt ljus att köpa Alaska pollock. Men det gäller bara Alaska pollock från vissa områden.

– Ska man köpa Alaska pollock i butiken så ska man köpa den som är MSC-märkt, alltså Marine Stewardship Council, miljömärkt för den kommer då från just Alaska. Det är två områden där som är certifierade, säger Inger Näslund.

Det är ytterst få fiskeområden, som hittills är miljömärkta som ett hållbart fiske. Det rådet alltså stor osäkerhet om hur mycket av den ryskfångade Alaska pollock, som är olagligt fiskad. Ett ryskt institut uppskattar att överfisket i Ochotska sjön är cirka 30 procent över lagliga kvoter. En stor del av fångsten går till kinesiska fabriker, som filear fisken.

– Det som är väldigt viktigt, det är att kräva spårbarhet från handel och från producenters sida, att man ser till i alla led som hanterar fisk att man har rent mjöl i påsen om man får säga så.

Om det sker i väldigt stor utsträckning illegalt fiske. Vad innebär det för det legala fisket så att säga?

– Tyvärr så är det ju så att det illegala fisket faktiskt dumpar priserna på fisk så att det legala fisket alltså inte får den betalning för fisk som de egentligen skulle få om det bara rörde sig om legalt fiske, säger Inger Näslund.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista