EU backar om vanvårdspengar

EU-kommissionen backar nu i frågan om stödpengar till lantbrukare som vanvårdar sina djur. I måndags sa kommisionens talesman Gregor Kreutzober att Sverige borde kunna tvinga djurägare att betala tillbaka bidrag. Men idag, onsdag, medger han att han hade fel.
Det finns ingen möjlighet att koppla ihop djurbidragen och djuromsorg idag, säger Gregor Kreutzober som är talesman för jordrukskommisionären Franz Fishler, trots att han i måndags sa i Ekot att Sverige borde kunna begära pengar tillbaka från vanvårdare. Men efter ett par dygns plöjande i lagtexter och intensiva kontakter mellan jurister i Bryssel och Sverige, så slår kommisionen nu fast att den svenska tolkningen är riktig - stöden kan inte begäras tillbaka i efterhand. Men tillägger han - kommisonen har tidigare förslkt få in en sådan skrivning i regelverket - då röstade medlemsländerna nej. Jordbruksminister Margareta Winberg har redan bett sitt departementet att utreda om man nu ändå ska försöka få EU att införa krav på god djurhållning i djurbidragen, men det är långt ifrån säkerrt att så blir fallet, inte minst på grund av problem med gränsdragningarna när bidrag ska krävas tillbaka. I väntan på eventuella regeländringar så borde det ändå redan idag gå att se till att vanvård av djur inte lönar sig ekonomiskt. Det säger professor Bo Algers vid Lantbruksuniversitet i Skara som forskat i frågan till Ekot. Forskningen visar att kött från djur som behandlats dåligt har sämre kvalitet, och därför egentligen borde ge ett lägre pris, ett sånt system finns idag exempelvis när det gäller slaktkycklingar.och skulle kunna införas även för kött för att få bort lycksökare, enligt Algers, som anser att det nu är upp till näringen att agera....
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista