Vårdförbundet varslar ytterligare 3 500

Uppdaterad 17:25
Hotet om en sjuksköterskestrejk blir allt mer verkligt sedan facket på onsdagen utökat sitt varsel. Ytterligare 3 500 medlemmar kommer att tas ut i strejk om man inte kommer överens med arbetsgivarna om ett nytt avtal.

– Det har ju gått en vecka nu sedan vi la vårt första varsel och Sveriges kommuner och landsting har inte tagit någon kontakt med oss efter det och nu tycker vi att vi vill påskynda att kunna teckna ett avtal och därför så skärper vi till vårt varsel ytterligare, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Men de säger ju att bollen ligger hos er?

– Ja, vi tycker att den ligger hos dem.

Det är för att sätta press på arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting som Vårdförbundet nu utökar sitt varsel om strejk.

Redan från och med måndag i nästa vecka så bryter vårdkonflikten ut bland 3 500 av Vårdförbundets medlemmar. Lika många till, cirka 3 500 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker kommer att strejka från och med den 5 maj om inte ett nytt löneavtal finns på plats då.

Arbetsgivarnas förhandlare Ingela Gardner Sundström är upprörd över det utökade strejkhotet.

– Jag tror att det är fel väg att gå helt enkelt. Man når inga uppgörelser på det här sättet. Uppgörelser når man i förhandlingar. Det är inte realistiskt att säga att vi gärna förhandlar bara vi får dubbelt så mycket som alla andra har fått på arbetsmarknaden.

Kommer det att bli strejk på måndag?

– Den risken är väl ganska stor som jag ser det, säger Ingela Gardner Sundström.

De strejkvarsel som nu lagts omfattar alltså totalt 7 000 vårdanställda och det gäller landets alla regioner och landsting och också ett 40-tal kommuner.

Även om medlarna säger att de ska kontakta båda parter igen för att försöka undvika konflikt så talar det mesta för att det blir strejk nu på måndag.

– Ja, den risken tycker jag väl är ganska stor då eftersom att vi inte än idag har börjat återuppta förhandlingarna, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".