Wibe lämnar sitt parti. Foto: Anders Wikström/SR.

Sören Wibe lämnar socialdemokraterna

Uppdaterad 15:20
EU-kritikern Sören Wibe lämnar socialdemokratiska partiet efter 25 års medlemskap. På söndag avgår Wibe som ordförande för föreningen Socialdemokratiska EU-kritiker och samtidigt går han ur partiet.

– Partiet hade lovat löntagarna att medlemskapet och EU-rätten på inget sätt skulle inkräkta på strejkrätt och svenska kollektivavtal. Det var ett oeftergivligt villkor från socialdemokratin.

– Så visade det sig att detta löfte var felaktigt, att EU-domen ställer sig över detta. Då tycker jag att partet skulle säga att man inte accepterar att löntagarnas rättigheter kränks av EU-rätten, säger Sören Wibe.

Sören Wibe menar att socialdemokraterna borde ha krävt undantag för arbetsrätten i EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget och även för ett svenskt medlemskap i EU:s valutaunion EMU. 

Utan ett sådant undantag borde partiet rösta nej till det nya fördraget i riksdagen.

Sören Wibe har varit en av de tyngsta EU-kritikerna i det socialdemokratiska partiet.

Han satt i partiets nej-kommitté inför folkomröstningen om ett svenskt EU-medlemskap 1994 och han ledde kampanjen mot euron 2003.

– Jag har ju under årens lopp tvingats inse att mina ord har väldigt lite inflytande på partiledningens hållning där man mycket hellre har lånat sitt öra åt de mer EU-entusiastiska. Och då måste man se sanningen i vitögat. Detta är tyvärr sanningen, säger Sören Wibe.

Men Jan Svärd som sitter i styrelsen för socialdemokratiska EU-kritker tycker att Sören Wibe gör fel som avgår.

– Ska man ha möjlighet att påverka ska det vara inom partiet men han har väl tröttnat på partiets sätt att handskas med de här frågorna.

Betyder detta att ni har förlorat slaget om opinionen i partiet?

– Jag tror att den är på väg att mobiliseras upp igen. Det börjar kanske bli ett större stöd för de här frågorna än vad det har varit tidigare, säger Jan Svärd.

Sören Wibe tänker inte lämna politiken helt. Han har fått förfrågningar från andra EU-kritiska partier, men har ännu inte bestämt sig.

– Jag har inte beslutat någonting än. Vi får väl se, säger han.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista