1 av 3
Somaly Mam med kollegor. Foto: Anna-Karin Ivarsson/SR.
2 av 3
Denise Jakobsson, Sara Jonsson och Thomas Jonsson.
3 av 3
Rebecca Göthe

Barn belönar arbete mot prostitution

Världens skolbarn har röstat fram Somaly Mam, som jobbar för barns rättigheter i Kambodja, som vinnare av det som brukar kallas barnens nobelpris. Somaly Mam, som själv blev såld till en bordell i Kambodja och lyckades undkomma, hjälper flickor i samma situation. 

Somaly Mam är i Sverige för att på fredag ta emot priset av drottning Silvia.

Hon berättar hur totalt utlämnad hon kände sig. När hon som barn tvingades sälja sex på en bordell i Kambodja hade hon ingen som hjälpte henne, älskade henne, stöttade henne, berättar hon.

Men till sist fick Somaly så mycket pengar av en rik amerikansk kund på bordellen att hon kunde köpa sin frihet och kunde även friköpa tio andra flickor.

Somaly Mam ser glad och stark ut där hon sitter bredvid två av sina kolleger från organisationen i Kambodja som hon byggt upp för att hjälpa flickor som sålts som slavar till bordeller i Kambojda. Somaly, Sreypao och Syna har liknande tragiska bakgrunder. De var barn när de såldes till en bordell.

Men Somaly är inte alls stark säger hon. Tvärtom mår hon oftast mycket dåligt. Hon lever med ständig rädsla för att de med ekonomiska intressen i barnslavhandeln ska hämnas på henne. Som för två år sedan. Då kidnappades hennes 14-åriga dotter, hon våldtogs, drogades och såldes till en bordell. Då ville Somaly sluta med sitt arbete, men när hon återfunnit dottern bad denna henne att fortsätta hjälpa.

I Södra teatern i Stockholm samlades på onsdagen några av de barn från de 1 450 svenska skolor som varit med och röstat fram årets vinnare av Jordens kompisars-pris. Sammanlagt har 6,6 miljoner barn röstat. Sara Jonsson och Thomas Jonsson från Orminge skola har röstat på årets vinnare.

– Somaly Mam för jag tycker det är hemskt hur vissa behandlar kvinnor, säger Thomas Jonsson.

Var det svårt att välja?

– Nej.

Är det viktigt att vara med och rösta?

– Mycket viktigt för våra röster är lika mycket värda som alla andras, säger Sara Jonsson.

Skolkamraten Denise Jakobsson röstade på en annan av de nominerade kandidaterna, Agnes Stevens från USA.

– För att hon hjälper hemlösa och jag tycker det är bra. Fast egentligen skulle jag helst vilja rösta på alla, men jag tycker hon var bäst, säger Denise Jakobsson.

Rebecca Göthe är 21 år och var under tonåren aktiv i Barnens pris-organisationen. För Rebecca har arbetet för barnens rättigheter lett till ett yrkesval, hon studerar mänskliga rättigheter på Malmö högskola.

– Det har betytt enormt mycket för när man väl har öppnat ögonen så kan man inte vända tillbaka. Då känner man att man vill fortsätta att arbeta och engagera sig och kämpa och det hoppas jag att jag kan fortsätta med hela livet, säger Rebecca Göthe.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Fakta om priset:

World’s Children’s Prize for the Rights of the Child

(WCPRC, Jordens barns pris för barnets rättigheter)

Prissumman är en miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".