Kungsholmsmålet

Åklagare yrkade att fyra döms för mord

Hovrättsförhandlingarna om dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani på Kungsholmen i Stockholm avslutas på onsdagen. Åklagaren yrkar på att fyra av de fem åtalade döms för mord, men försvararna, däribland Leif Silbersky, anser att bevisen är alldeles för svaga.

– Vi har här fyra pojkar som står åtalade för mord. Jag säger pojkar, enligt FN-kommissionen är de till och med barn som riskerar att få bära med sig att de är mördare. Tänk att leva med det i framtiden och tänk vilket ansvar som ni nu har, som makten har, sa Leif Silbersky i hovrätten.

Även om många tror att det var de som dödade Riccardo Campogiani så kan de vara oskyldiga, menar försvaret. De bevis som finns är dels det rättsmedicinska utlåtandet som visar att Riccardo Campogiani misshandlades till döds och dels vittnen som pekar ut de åtalade, som sett dem stå runt Riccardo och sparka honom.

Men flera av vittnesmålen är svajiga. De har i hovrätten sagt att de inte längre minns och på tisdagen erkände ett vittne att han ljugit, att han inte såg misshandeln alls, något som borde så tvivel hos rätten, enligt Leif Silbersky.

– Kan det finnas fler vittnen som, för att hjälpa Riccardo-sidan, medvetet eller omedvetet lämnar falska uppgifter, frågade Leif Silbersky.

Men åklagaren menar att vittnet som ljög ändå inte var särskilt viktigt, det finns andra vittnen som är tydliga och trovärdiga, och han yrkar på upp till fyra års sluten ungdomsvård för mord.
De åtalade har haft ett uppsåt att döda genom att de har varit så hänsynslösa och likgiltiga för hur det skulle gå för Riccardo. Familjen Campogianis målsägarbiträde, advokat Peter Althin håller med.

– Kan ni tänka er något mer hänsynslöst än fyra stycken som sparkar på en som ligger ner, använder honom som en trasdocka? Jag tror att vi tappar lite verklighetsförankring om vi inte tror att 16-åringar har klart för sig att sparkar mot huvudet är livshotande, sa Peter Althin.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".