EU-frågan hett ämne på mp-kongress

EU-frågan kommer åter att bli en het fråga för miljöpartiet. Inför vårens partikongress har det kommit in motioner som kräver att partiet ska slopa kravet på att Sverige ska gå ur EU. En av motionerna har undertecknats av 40 medlemmar, som tycker att det är rimligt att Sverige är kvar i EU.

– Det är ett helt annat EU i dag än vad det var när vi gick med i EU, både på grund av utvidgningen, det är väldigt många fler länder som är med nu, och klimatfrågan som är väldigt aktuell och där också vi vill ha lösningar som rör flera länder. Då tror jag att man måste använda den arenan där vi faktiskt är med och försöka påverka politiken i rätt riktning, säger riksdagsledamoten Mikaela Valtersson, en av undertecknarna.

Men ni har ju tidigare sagt att det är fel arena att vara med och påverka i.

– Men jag tror att det är lite svårt för människor att förstå, när vi ändå är med i EU, att det är ganska orealistiskt att vi skulle försöka bygga upp någon helt annan organisation i dag som flera länder skulle ansluta sig till. Så även om också jag är kritisk till mycket som sker i EU så tror jag att frågan att vi kräver ett utträde blockerar en bra och konstruktiv politik för att påverka inom EU i stället. Det tycker jag att vi ska ägna oss år.

Miljöpartiet har länge drivit linjen att Sverige bör lämna Europeiska unionen. Men det råder delade meningar inom partiet och frågan har diskuterats flitigt de senaste åren.

EU-frågan blev extra het i vintras när språkröret Maria Wetterstrand deklarerade att hon ändrat uppfattning framförallt på grund av klimatfrågan och därmed inte längre företräder sitt partis linje.

Hon stöds av det andra språkröret Peter Eriksson, men de båda vill liksom partistyrelsen att frågan bör avgöras i en medlemsomröstning i höst.

– Det är för att det har varit återkommande motioner år efter år till våra kongresser om att vi bör göra en ändring. Nu är det fler motioner än någonsin tidigare och det gör att vi faktiskt måste förhålla sig på ett annat sätt. En lösning som vi tror kanske kan accepteras, oavsett vilken hållning man har i frågan, är om man genomför en medlemsomröstning där alla får en chans att säga vad man tycker i den här frågan, säger Peter Eriksson.

Men riksdagsledamoten Ulf Holm som också varit EU-parlamentariker tycker att det vore olyckligt partiet gav upp sitt krav på att lämna Europeiska unionen.

– Jag tror att vi skulle behöva en ordentlig politisk diskussion internt i partiet om vad EU håller på med. Jag tror att det har varit ett bristande engagemang i EU-frågorna i de sakpolitiska skälen och vart EU är på väg. Jag delar inte heller deras analys att vi måste ändra oss. Jag ser en helt annan utveckling än vad våra språkrör gör. Jag ser att EU tar mer och mer makt. EU blir inte smalare och vassare utan fetare och bredare, säger Ulf Palm.

Karin Runblom

karin.runblom@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista