Reinfeldt och Fukuda

Sverige och Japan klimatsamarbetar

Sverige och Japan kommer att göra gemensam sak för klimatsäkra bistånd till utvecklingsländerna. Det var beskedet efter onsdagens samtal mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Japans premiärminister Yasuo Fukuda.

Som en av världens största biståndsgivare är det självklart att Japan har mycket att säga till om när det gäller att biståndspengar används på ett miljövänligt och klimatsäkert sätt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt satt under onsdagseftermiddagen i ett närmare timslångt samtal med sin kollega Yasuo Fukuda, och Reinfeldt var uppenbart nöjd det han fick höra ifrån den japanske premiärministern.

– Det här är ett land med kanske det bästa energieffektivitetskunnandet i världen. Det är en nyckelfaktor för att klara klimatutmaningen, sa Fredrik Reinfeldt.

– Detta är också ett land som förespråkar att alla stora utsläppsländer ska vara med i ett internationellt avtal. Det är också Sveriges utgångspunkt.

Förutom att Sverige nu räknar med att kunna knyta Japan närmare arbetet med att klimatsäkra biståndspengar, så ser Fredrik Reinfeldt möjligheter att tillsammans med Japan övertyga de stora utsläppsländer som fortfarande spjärnar emot globala lösningar, bland dem Japans närmaste allierade USA.

– Jag ser det som ett möjligt strategiskt partnerskap, att jobba nära med Japan inte minst möjligheterna att påverka övriga Asien.

Påverka övriga världen som USA till exempel?

– Ja, absolut. I USA finns nu ett väldigt opinionstryck på delstatsnivå och i företag en vilja att göra mer kring klimatförändringarna. Sedan kommer det en ny amerikansk president på plats i början av nästa år och den personens ledarskap och hur han eller hon utformar klimatpolitiken kommer också att betyda mycket för hur världen löser denna fråga, säger Fredrik Reinfeldt.

Jon Thunqvist, Tokyo
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista