Kritik från Socialstyrelsen

Alldeles för många barn på hem far illa

Socialstyrelsen kritiserar HVB-hem i en rapport. En tredjedel av landets hem för barn i utsatta situationer har granskats och flertalet har en eller flera brister som måste åtgärdas. Men inspektionerna välkomnas av de flesta hemmen.

– Jag tycker att det är jättebra, det är som en stor utvärdering för oss. Man blir blind i sin egen verksamhet och ser inte de utvecklingsmöjligheter som ska till för att saker och ting ska bli bättre, säger Tina Hallqvist som är föreståndare på Närsjögläntans HVB i Falun.

Närsjögläntans HVB tar emot flickor med psykosociala problem. Vid en inspektion som genomfördes fick Närsjögläntan anmärkningar bland annat för att flickorna inte hade tillgång till Internet, vilket nu har åtgärdats, säger Tina Hallqvist.

Men vid andra HVB-hem har anmärkningar varit allvarligare. Vid 29 HVB-hem i Sverige har det förekommit fysisk och psykisk misshandel. Elva flickor har utsatts för sexuella övergrepp och över hälften av de granskade hemmen har brister när det handlar om barnens möjligheter att själva vara med och påverka sin behandling.

Det är något av det som framkommit i Socialstyrelsens delrapport över landets HVB-hem, Hem för vård eller boende. En tredjedel av alla hemmen har granskats och endast tolv av 156 är helt utan anmärkningar. Folkhälsominister Maria Larsson ser allvarligt på resultatet.

– Allt måste göras för att säkra de här barnens uppväxt, att den kan ske under trygghet också om de är placerade på en institution. Här finns det ett väldigt stort förbättringsarbete att göra. Jag är bekymrad över nuvarande situationen, säger Maria Larsson.

Hon medger alltså att situationen är oroande men menar att regeringen har påbörjat ett förbättringsarbete. Bland annat trädde en ny lag i kraft för drygt två veckor sedan som syftar till att stärka barnens delaktighet.

– Vi vill se till att barn som far illa får ett så gott stöd som det bara är möjligt, dels genom att de får komma till tals, att de får bli dokumenterade och att det ska bli en del av beslutsunderlaget, säger Maria Larsson.

Sedan den första april har även länsstyrelserna möjlighet att stänga verksamheter direkt på platsen om det finns risk för barnens liv och hälsa. Även tillsynen ska enligt ett förslag skärpas. Två tillsynstillfällen varje år varav det ena är oanmält.

Det tycker Tina Hallqvist föreståndare på Närsjögläntans HVB i Falun är bra.

– Jag tycker egentligen att det borde vara länsstyrelsen som alltid har tillsyn över HVB-hemmen, säger Tina Hallqvist.

Åsa Sundman, Umeå
asa.sundman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".