Telia Sonera kan bli franskt

Först köpte franska Pernod Ricard svenska Vin & Sprit och franska Renault är sedan tidigare störste ägare i lastbilstillverkaren Volvo. Nu surrar det av rykten om att ytterligare en ny, stor svensk-fransk affär är på gång.

De svensk-franska affärsförbindelserna tycks bättre än någonsin, säger Marie Eck på Exportrådet i Paris.

– Vad vi kan se från våra erfarenheter från Exportrådet är att Sverigebilden är väldigt positiv i Frankrike.

Har det alltid varit den här positiva bilden eller har det funnits en annan bild tidigare?

– Det känns som att den har blivit mer och mer positiv. Franska medier bevakar, generellt sett, mycket av vad som händer i Sverige, både på politisk nivå och i näringslivet. En stor fråga har tidigare varit att man tyckt att det är svårt att göra affärer i Frankrike på grund av språket. Men det har ändrats betydligt under de senaste tio åren.

Hur då?

– Att fransmännen till exempel är mer öppna för att tala engelska när man gör affärer.

Det är flera tidningar i Europa som uppger att det pågår diskussioner om en sammanslagning mellan franska Orange och svensk-finländska Telia Sonera.

Först ut var franska Le Figaro och under onsdagseftermiddagen uppger även Financial Times att ett samgående övervägs. Amerikanska Wall Street Journal har uppgiften att en affär skulle betyda att Telia Sonera får ett börsvärde på över 200 miljarder kronor.

Ryktena har fått Telia Soneras aktie att skjuta fart och uppgången låg stadigt kring tio procent under dagen. På den franska börsen föll dock aktien i motparten, France Telecom, med ungefär minus fem procent.

Telia Sonera är börsnoterat, men svenska och finska staten äger mest, tillsammans 51 procent. Det samma gäller France Telecom som har 27 procents statligt ägande.

Som köpare uppges alltså France Telecoms dotterbolaget Orange, som är det viktigaste bolaget i France Telecom och opererar som ett självständigt varumärke. Orange har en turbulent ägarhistorik som går tillbaka till it- och telekombubblans dagar. Det statliga ägandet i Orange uppgår till 18 procent.

Orange har över 160 miljoner kunder på alla fem kontinenter men står stadigast med ena benet i Frankrike, 23 miljoner kunder, och det andra i Storbritannien, 15 miljoner kunder.

Hela France Telecomgruppen omsatte 2007 över 50 miljarder euro. Telia Sonera nådde tio miljarder euro.

Orange kastar lystna blickar på Telia Soneras starka ställning i norra Europa och Baltikum och inte minst på den snabbväxande turkiska marknaden via Telia Soneras ägande i Turkcell.

Om det blir en affär, upplägget sägs handla om aktieutbyte och inte om kontantbud, skapar det ett bolag som får ett högre börsvärde än Deutsche Telekom, men mindre än spanska Telefonica och brittiska Vodafone som är störst i Europa och etta i världen, utanför Kina.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".