Lag om anställningsskydd prövas av EU

Lagen om anställningsskydd, las, kan vara ett brott mot EU:s regler när det gäller hur många vikariat och säsongsanställningar som ska ge fast jobb. EU-kommissionen kräver nu svar på en rad frågor av den svenska regeringen.

Det handlar om EU:s avtal om visstidsarbete och de lagar för las, lagen om anställningsskydd, som gäller sedan förra året.

Det är den fackliga tjänstemannaorganisationen, TCO, som hos EU-kommissionen klagat på regeringen. Orsaken till anmälan sammanfattas så här av TCO:s ordförande Sture Nordh.

– Man kan stapla olika former av korta anställningar på varandra på ett sätt som inte är förenligt med EU:s direktiv och det måste Sverige ändra.

Enligt TCO innebär den svenska lagen att arbetsgivaren kan gå runt tidpunkten för när en person kan bli fast anställd genom att skifta mellan till exempel vikariat, projektanställning och säsongsanställning.

I brevet från EU-kommissionen till regeringen har kommissionen gjort en egen analys. I brevet skriver de att ”En arbetstagare verkar teoretiskt sett kunna vara anställd i rullande visstidsanställningar upp till sex år”.

EU-kommissionens brev avslutar med en rad frågor. En fråga gäller varför svensk lag inte anger några gränser för hur många gånger visstidsanställning kan förnyas. En annan fråga är vad som egentligen avses med säsongsarbete. Senast i mitten av maj ska regeringen svara.

Blir inte EU-kommissionen nöjd med svaren, alternativt att regeringen ändrar lagen, så hamnar ärendet i EG-domstolen. Det blir då domstolen i Luxemburg som avgör om svenska bestämmelser för tidsbegränsade anställningar är förenliga med EG-rätten.

Klart är det däremot redan att regeringen fått ytterligare en fråga på halsen där EU ifrågasätter den svenska arbetsmarknadens regler. Sedan tidigare är det ju klart att regeringen efter Vaxholmsdomen måste förändra reglerna för vad som gäller när ett företag från ett annat EU-land arbetar i Sverige.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista