Vattenfalls tyska bygge kan stoppas

Vattenfall i Tyskland har börjat bygga ett nytt kolkraftverk för omkring 20 miljarder kronor i Hamburg. Men när Hamburgs nya regeringskoalition på torsdagen ska presentera sin politik för de kommande fyra åren kan det innebära att Vattenfalls redan påbörjade jättebygge stoppas.

Kristdemokrater plus gröna är lika med sant och det för första gången i tysk politik på så hög nivå som i ett delstatsparlament. Partierna i Hamburg avslutade koalitionsförhandlingarna under onsdagseftermiddagen, enligt tyska medier.

Innehållet i politiken kommer de att berätta om först senare under dagen. Men den största knäckfrågan har varit just Vattenfalls nya stenkolskraftverk.

I höstas, när kristdemokraterna fortfarande hade egen majoritet i Hamburg, så sa de preliminärt ja till verket. Vattenfall inledde också själva bygget. Men det gröna partiet har både före och efter valet markerat att de inte vill ha verket.

Beskedet på torsdagen, efter kompromissandet mellan partierna, kan alltså bli att bygget nu ska stoppas. Enligt Vattenfall finns i så fall ingen plan B.

– Vi har planerat verket sedan 2002. Hamburgs borgmästare har sagt att avtalet gäller och inte ska ändras. Vi måste utgå från att han håller löftet, säger Sabine Neumann på Vattenfall Europe i Hamburg.

Företaget har hotat med rättsliga följder och skadestånd om Hamburg nu skulle bryta avtalet.

Om bygget stoppas så blir det ett i raden av planerade tyska kolkraftverk som inte kan byggas efter motstånd från lokala miljörörelser. De protesterar mot höga koldioxidutsläpp från kolkraft.

Elbolagen brukar framföra att modern kolkraft har bättre verkningsgrad och släpper ut mindre koldioxid än gamla kolkraftverk och den tyska regeringen är på bolagens sida i det här fallet. Miljöministern har sagt att om inte kolkraften förnyas så kan det äventyra den sedan länge beslutade avvecklingen av kärnkraften i Tyskland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista