Reutersfotografens bil träffades av en israelisk missil. Foto: Wissam Nassar/Scanpix.

Minst 20 dödade i Gaza under onsdagen

Efter en period av relativt lugn har våldet åter flammat upp i Gaza. Minst 20 människor dödades under onsdagen, tre israeliska soldater och minst 17 palestinier, varav flera barn och en tv-fotograf.

Onsdagen blev den blodigaste dagen sedan de israeliska räderna för en månad sedan då 120 palestinier dödades.

Striderna på onsdagen inleddes i gryningen när tre israeliska soldater hamnade i bakhåll. De hade tagit sig in på Gazaremsan, enligt uppgift på jakt efter två milismän från Hamas som planterat bomber vid gränsen mot Israel. De tre israeliska soldaterna dödades.

Ett par timmar senare svarade Isarel med flygräder mot flyktinglägret Bureij. Bland de dödade fanns fem barn mellan fem och 15 år samt den 23 årige tv-fotografen Fadel Shana som arbetade för Reuters.

Enligt vittnen filmade fotografen israeliska stridsvagnar när hans Reuters-jeep träffades av en missil. Fotografkolleger säger att jeepen var tydligt märkt med presskyltar och att fotografen bar skottsäker journalistväst.

Israel har beklagat dödsfallet, men påpekar samtidigt att man måste komma i håg att det rör sig om ett område där det pågår dagliga strider med beväpnade och farliga terroristgrupper, vilket utgör en risk för media och andra som inte är inblandade, som det hette i uttalandet.

Reuters chefredaktör David Schlesinger sa i ett uttalande att denna tragiska händelse visar vilka risker journalister tar varje dag och att varje regering och organisation har ansvar för att skydda journalister som försöker göra sitt jobb. 

Palestinska journalister är ofta ensamma om att rapportera från det småskaliga krig som pågår i Gaza sedan många utländska medier blivit mer och mer återhållsamma med att skicka sina reportrar till den oroliga Gazaremsan och eftersom Israel hindrar israeliska journalister från att resa in.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista